Naslovnica Život Stigao “IHU”: Ima više mutacija od omicrona!

Stigao “IHU”: Ima više mutacija od omicrona!

138
foto arhiva

Paris — Naučnici u Francuskoj su identificirali novu varijantu koronavirusa, koju su zasad nazvali IHU. Tvrdi se da je nova varijanta soj “s više mutacija od omikrona”.

Gotovo 12 slučajeva ove nove varijante prijavljeno je u blizini Marseillea, ali slučajevi su navodno povezani s Kamerunom – prenosi Index.hr.

B.1.640.2 ili soj IHU prvi su identificirali akademici na institutu IHU Mediterranee Infection i otkrili da sadrži čak 46 mutacija, što je više nego kod omikrona, piše Business Insider.

Iako nova varijanta teoretski može predstavljati novu veliku prijetnju, baš kad oko omikrona dolazi sve više dobrih vijesti, slučajevi do sada nisu prijavljeni nigdje osim u Francuskoj i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) soj nije označila kao “varijantu pod istragom”.

Prema članku objavljenom na medicinskoj platformi za još neobjavljene naučne radove medRxiv, soj nosi mutaciju E484K, što ga može učiniti otpornijim na cjepiva. Također ima mutaciju N501Y, prvi put viđenu na soju alfa, za koju stručnjaci vjeruju da ga može učiniti zaraznijim.

“Ova ​​zapažanja još jednom pokazuju nepredvidljivost pojave novih varijanti SARS-CoV-2 i njihovog uvođenja iz inozemstva. I oni su primjer poteškoća u kontroli takvog unošenja i kasnijeg širenja”, navode naučnici u ovom članku.

(StarMo)