Naslovnica BiH Stećci – jedinstveni u Evropi i svijetu

Stećci – jedinstveni u Evropi i svijetu

520

Sarajevo — Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina obilježava se svake godine 18. aprila, temom koju preporučuje Izvršni komitet Međunarodnog savjeta za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS).

Ove godine tema je “Zajedničke kulture, zajednička baština, zajednička odgovornost“, koja odražava globalni kontekst nasljeđa kao dijela kulturnog identiteta u vremenu brzog porasta stanovništva, sukoba i negativnih uticaja na okoliš.

Ovogodišnja tema ukazuje da je nasljeđe, kao što su mjesta, pejzaži, prakse, zanati, predmeti ili zbirke, često povezani i vrednovani u višestrukim i raznolikim grupama i zajednicama, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, prenosi BHRT, pozivajući se na Fenu.

U saopćenju se navodi da u skladu s ovogodišnjom temom, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika podsjeća na zajedničku nominaciju stećaka – srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika na Listu svjetske baštine UNESKO-a. Stećci su izuzetno vrijedna historijska i umjetnička, ali i duhovna baština Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, jedinstvena u Evropi i svijetu.

Na Listi svjetskog nasljeđa UNESKO-a nalazi se ukupno 30 nekropola, od čega su 22 iz BiH, po 3 iz Srbije i Crne Gore, i 2 nekropole iz Hrvatske. Od 70.000 evidentiranih stećaka u BiH se nalazi preko 60.000, saopćeno je.

(StarMo)