Naslovnica Mostar Stazama Mostarskog bataljona: “Nećemo zaboraviti juni 1992. godine”

Stazama Mostarskog bataljona: “Nećemo zaboraviti juni 1992. godine”

985
foto: Mostarski.ba

Mostar — Prigodnim programom u Centru za kulturu završena je ovogodišnja manifestacija “Putevima pobjede-Stazama samostalnog mostarskog bataljona 1992-2020”, koju su organizovali organizacija RVI “Stari Grad” Mostar, JOB “Stari Grad” Mostar, te Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Grada Mostara.

Zbog zakonom propisanih higijensko-epidemioloških mjera, u Centar za kulturu pozvani su najbliži članovi porodica poginulih boraca i saborci.

Direktni učesnici akcije oslobađanja lijeve obale Neretve prisjetili su se juna 1992., kada su učestvovali u akciji oslobađanja Mostara, te ostali bez velikog broja svojih saboraca, komšija, prijatelja.

Azer Penava, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Stari Grad Mostar istakao je da “dok su borci živi neće zaboraviti juni 92.”, a namjera im je, kaže, da ovakvim i sličnim manifestacijama kroz svjedočenja direktnih učesnika istinu prezentiraju mlađim generacijama, prenosi Mostarski.ba.

“Sve je krenulo 11. a završilo 16. juna, kada se oslobodila kompletna lijeva obala. Većina Samostalnog mostarskog bataljona se nalazila na Đubranima, dok je otprilike trećina ostala u gradu i čuvala liniju duž rijeke Neretve. Međutim, prije našeg dolaska sa Đubrana išlo se na oslobađanje Heliodroma, naravno sa jedinicama HVO-a, da bi 13. 6. jedinice Samostalnog mostarskog bataljona koje su ostale u gradu, prešle na lijevu obalu. Već 13. smo imali pogibiju nekoliko saboraca, da bi se povukli i vratili dok nismo i mi sišli sa Đubrana. Onda se 14. prešlo, odnosno 15. se oslobodila lijeva obala grada Mostara”.

Penava je podsjetio da je iz Samostalnog mostarskog bataljona proizašla Prva mostarska pa 41., pa 441., a kasnije i 4. Korpus.

Sabahudin Kazazić Joja, pripadnik čete Carina istakao je da je i ova, kao i sve ostale čete, imala itekako značajnu ulogu u oslobađanju lijeve obale Neretve.

“Za dva dana naša četa je ostala bez 8 boraca. Naša četa je bila raspoređena na dva lokaliteta, pola čete na Đubranima, a pola kao ispomoć Donjoj mahali”, istakao je Kazazić.

Prisutnima su se obratili i Eso Kosić iz čete Luka, te Semir Dizdarević i Mustafa Isović pripadnici Samostalnog voda Brankovac, također direktni učesnici u akciji oslobađanja Mostara od srpsko-crnogorskog agresora.

U muzičkom dijelu programa prisutne su na pjesme koje su građane opkoljenog Mostara tih najtežih ratnih godina praktično održavale u životu, dajući im snagu i moral, podsjetilli Derviš Deri Nazečić i Saša Đermanović (Mo Army Band) i Elmedin Balalić Titi.

Program je vodila dugogodišnja voditeljica, članica ratnog ansambla “Bulbuli” Enisa Memić.

(StarMo)