Naslovnica BiH Statistika: U drugom kvartalu rast BDP-a u FBiH za 5,3 posto

Statistika: U drugom kvartalu rast BDP-a u FBiH za 5,3 posto

113
foto: ilustracija

Sarajevo — Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Federaciji BiH u drugom tromjesečju 2022. godine, u odnosu na isti period prošle godine, iznosi 5,3 %, prva je procjena Federalnog zavoda za statistiku.

Značajniji realni rast bruto dodane vrijednosti u drugom tromjesečju 2022. godine zabilježen je u djelatnostima informacije i komunikacije 13,9%, trgovina na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikala, prijevoz i skladištenje, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane 11,1%, stručne, naučne i tehničke djelatnosti, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 7,2% i prerađivačka industrija 5,5%.

Realni pad bruto dodane vrijednosti u odnosu na prošlu godinu zabilježen je u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribolova 0,9%.

Napominjemo, tromjesečni BDP ukazuje na kratkoročna privredna kretanja, te je stoga korisno sredstvo za ekonomske analize i politike, a osnovna svrha obračuna tromjesečnog BDP-a je izračun realne stope rasta, saopšteno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

(StarMo)