Naslovnica BiH State Department: U BiH napadi na džamije, svećenike i jevrejske kuće

State Department: U BiH napadi na džamije, svećenike i jevrejske kuće

459

Washington — Stanje vjerskih sloboda u svijetu daleko je od savršenog i veoma zabrinjavajuće, a u mnogim dijelovima svijeta pojedinci su mnogo više upoznati sa represijom nego slobodom vjeroispovesti, upozorio je američki ambasador za međunarodne vjerske slobode Sam Brownback, tokom predstavljanja izvještaja State Departmenta za 2019. godinu.

Kao najveće prekršioce, američki državni sekretar Mike Pompeo, koji je učestvovao u predstavljanju izvještaja, izdvojio je Nikaragvu, Nigeriju i Kinu, prenosi Glas Amerike.

Pored ove tri zemlje u izvještaju se takođe osuđuju kršenja vjerskih prava u Iranu i Rusiji.

Što se tiče BiH, vjerske skupine na područjima u kojima su manjina izvijestile su o kontinuiranoj diskriminaciji vlade u vezi s uskraćivanjem dozvola za izgradnju ili popravak vjerskih objekata, te u obrazovanju, zapošljavanju i pružanju socijalnih usluga.

Međureligijsko vijeće (IRC), nevladina organizacija (NVO), koja se sastoji od predstavnika četiri glavne vjerske zajednice u zemlji, ponovno je izvijestila da su vlast neprihvatljivo spore kada je u pitanju istraživanje i procesuiranje religiozno motiviranih zločina.

Predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo u septembru Dino Konaković rekao je u jednom intervjuu da mu ne smeta što je lokalna osnovna škola i dalje imenovana ustaškim antisemitom iz Drugog svjetskog rata koji je slavio Hitlera, navodi Glas Amerike.

IRC je zabilježio 10 prijavljenih djela vandalizma vjerskih mjesta i jedan slučaj verbalnog zlostavljanja nad pravoslavnim svećenikom tokom godine i rekao je da je stvarni broj incidenata vjerovatno mnogo veći.

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) izvijestila je da je u 2018. godini zaprimila izvještaje o 17 slučajeva incidenata protiv muslimana, 10 protiv kršćana i dva protiv Jevreja.

Anti-islamski incidenti uključuju pucnjavu na džamiju, krađu i vandalizam džamija razbijene prozore ili grafite.

U dva antisemitska incidenta vandali su na jevrejskim kućama pisali grafite, uključujući svastike. IRC je nastavio promovirati međuvjerski dijalog putem konferencija i projekata s lokalnim samoupravama.

(StarMo)