Naslovnica Region State Department: Približavanje Balkana Zapadu

State Department: Približavanje Balkana Zapadu

372
ambasador Richard Grenell; foto: YouTube - ilustracija

Washington — “Sjedinjene Američke Države vide historijsku mogućnost da Srbija i Kosovo postignu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji njihovih odnosa”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) jedan od portparola State Departmenta.

“Odluka predsjednika o imenovanju predsjedničkog izaslanika za mirovne pregovore podvlači posvećenost Sjedinjenih Država miru, stabilnosti i prosperitetu za narod Srbije i Kosova”, dodaje se.

Predsjednik SAD-a Donald Trump imenovao je u četvrtak uveče američkog ambasadora u Nemačkoj, Richarda Grenella, za predsjedničkog izaslanika u pregovorima Kosova i Srbije.

Američka administracija je u augustu takođe imenovala Matthewa Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan, podsjeća RSE.

State Department je saopštio da će Palmer usko sarađivati sa Grenellom kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum Srbije i Kosova.

“Specijalni izaslanik Palmer takođe će nastaviti svoj važan posao u približavanju regiona Zapadu, radeći sa vladama u unapređivanju reformi i ojačanju protiv vanjskih uticaja, pomažući im da prevaziđu probleme koji im smetaju u njihovim evropskim i euroatlanskim aspiracijama”, dodaje se u odgovoru State Departmenta.

(StarMo)