Naslovnica Život State Department o ubistvu u Moskvi: Osuda gađanja civila

State Department o ubistvu u Moskvi: Osuda gađanja civila

134

Washington — Portparol State Departmenta u ponedjeljak je na pitanje o ubistvu kćeke ruskog ultranacionaliste Darje Dugine rekao da Sjedinjene Države nedvosmisleno osuđuju namjerno gađanje civila bilo gdje.

Govoreći na dnevnom brifingu za novinare, portparol Ned Price odbio je reći da li Washington zna ko stoji iza napada, ali je rekao da nema sumnje da će Rusi iznijeti “određene zaključke”, prenosi Reuters, na koji se poziva Radio Slobodna Evropa.

Ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) optužila je ukrajinsku tajnu službu za izvođenje bombaškog napada u kojem je ubijena kći istaknutog krajnje desničarskog ideologa Aleksandra Dugina povezanog s Kremljem, glasnog pristaše i propagatora invazije Moskve na Ukrajinu.

Kijev je oštro odbacio bilo kakvu povezanost sa smrću Darje Dugine, koja je poginula kada je vozilo u kojem je putovala eksplodiralo u moskovskoj regiji 20. augusta.

FSB je u saopštenju od 22. augusta ustvrdio da je “počinitelj” zločina Ukrajinac koji je zatim napustio zemlju preko Estonije. Nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrijepili tu tvrdnju.

Neki analitičari dovode u sumnju rusku tvrdnju, napominjući da je estonski granični prelaz najbliži Moskvi gotovo 770 kilometara sjeveroistočno, a vožnja bi trajala oko 10 sati. Dodali su da bi takav bijeg također značio da je osoba prošla iz Rusije i ušla u Estoniju bez otpora na granici.

Službena državna novinska agencija TASS citirala je neimenovani izvor iz agencije za provedbu zakona koji je rekao da je bomba aktivirana daljinski, ali nije dala dodatne pojedinosti.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak negirao je da Kijev stoji iza Duginine smrti, odmah nakon što je to objavljeno, i ponovio to u tweetu 22. augusta, rekavši da su pokušaji da se Ukrajina okrivi za incident “beskorisni”.

(StarMo)