Naslovnica Politika State Department o “non paperu”

State Department o “non paperu”

556
foto arhiva

Washington — Sjedinjene Američke Države su saopštile da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, čije je poštovanje zacrtano Dejtonskim mirovnim sporazumom, objavio je Glas Amerike.

Kako se navodi, to je poručeno iz američkog State Departmenta u pisanom odgovoru na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše medijske izvještaje o navodnom “non paperu” u kome se predlaže prekrajanje granica na Balkanu, između ostalog i u BiH.

Portparol State Departmenta naveo je da “SAD duboko cijene svoje dugotrajno partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom i da ostaju posvećene zajedničkom cilju demokratske, inkluzivne i prosperitetne BiH na putu ka punoj evroatlantskoj integraciji”.

Još su istakli da SAD snažno podržavaju put ka članstvu u Evropskoj uniji svih zainteresovanih država na Zapadnom Balkanu.

“Vjerujemo da je budućnost Zapadnog Balkana nesumnjivo u Evropskoj uniji. Proces proširenje promoviše dugoročan mir, stabilnost i prosperitet širom regiona”, zaključuje se u odgovoru State Departmenta Glasu Amerike.

Slovenački portal “Necenzurisano” objavio je sadržaj neslužbenog diplomatskog dokumenta koji je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, u kome su iznijete ideje za podjelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova sa Albanijom.

Prema tom dokumentu, kantoni sa hrvatskom većinom u BiH bili bi pripojeni Hrvatskoj, dok bi ostatak sa bošnjačkom većinom ostao nezavisna država BiH, prenose federalna.ba i Beta.

(StarMo)