Naslovnica Region State Department o “non-paperu”: Neosnovane špekulacije o mijenjanju granica

State Department o “non-paperu”: Neosnovane špekulacije o mijenjanju granica

302

Washington — Američki State department ocijenio je da postoji opasnost da “neosnovane spekulacije o mijenjanju granica na Zapadnom Balkanu duž etničkih linija podstaknu nestabilnost u regionu”, te da se time “prizivaju sjećanja na tenzije u prošlosti”.

Među evropskim zvaničnicima već neko vrijeme kruži nezvanični diplomatski dokument, takozvani “non-paper”, u kojem se predlaže podjela Bosne i Hercegovine i spajanje Kosova i Albanije, prenosi Glas Amerike.

“Stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora da bude zasnovana na dobroj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda”, naveo je u saopštenju portparol State depatrtmenta Ned Price.

Dodao je da Washington podržava zemlje Zapadnog Balkana na putu “do evropske integracije i članstva u ključnim evropskim i evroatlantskim institucijama”.

“Sarađujemo sa zapadnobalkanskim zemljama i našim evropskim partnerima na unapređenju državne uprave, vladavine prava i reformi u borbi protiv korupcije – kao i na promovisanju nezavisnih medija i energičnih civilnih društava – što će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprijediti dugoročni cilj cjelovite, slobodne i mirne Evrope”, poručio je Price u saopštenju.

Naglasio je i da su SAD riješene da pomognu zemljama u regionu da “prodube svoja regionalna ekonomska partnerstva, dostignu klimatske ciljeve, suprotstave se energetskoj iznudi Rusije kroz diverzifikaciju i razvoj čiste energije i bore se protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

“Također, želimo da pomognemo regionu da se razvija i bude prosperitetan dok štiti stratešku infrastrukturu i industriju protiv štetnih praksi Kine”, naveo je Price.

Ponovio je da su SAD spremne da podrže rad na “sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu Kosova i Srbije o normalizaciji, utemeljenom na međusobnom priznanju, koji postavlja osnove za dugotrajnu saradnju i prosperitet”.

“Podržavamo dijalog uz posredovanje Evropske unije i ohrabrujemo strane da se ponovo hitno angažuju u ovom procesu da bi riješile tehnička i politička pitanja. Radićemo sa Srbijom i Kosovom na primjeni obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, u znak podrške punoj normalizaciji”, naveo je Price, prenose federalna.ba i Beta.

(StarMo)