Naslovnica Region State Department: Neprihvatljivo veličanje zločinaca i genocida

State Department: Neprihvatljivo veličanje zločinaca i genocida

87
foto arhiva

Washington — “Veličanje ratnih zločinaca i genocida je neprihvatljivo. Pozdravljamo reakciju nadležnih koja je omogućila da se igra sigurno nastavi”, reakcija je neimenovanog portparola američkog State Departmenta povodom incidenta na fudbalskoj utakmici Super Lige Srbije između Novog Pazara i beogradskog Partizana, na pitanje Glasa Amerike.

Zbog skandiranja haškom osuđeniku Ratku Mladiću i uzvikivanja “Nož, žica, Srebrenica”, utakmica između Novog Pazara i Partizana je u nedjelju, 8. augusta prekinuta na 40 minuta.

Također, u svojoj reakciji Ana Pisonero Hernandez, portparolka Evropske komisije, istakla je da Evropska unija ima principijelan stav o potrebi pomirenja i načinu tumačenja događaja iz ratnog perioda.

“Veličanje ratnih zločinaca, revizionizam i poricanje dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, u suprotnosti su sa najosnovnijim evropskim vrijednostima. Potrebno je odati počast žrtvama prošlih sukoba i promovisati demokratiju, pravdu i pomirenje na Zapadnom Balkanu”, zaključila je Pisonero Hernandez u pisanom odgovoru Glasu Amerike, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Inače, glavni sudija Miloš Milanović je u finišu prvog poluvremena prekinuo utakmicu zbog navijača Partizana, ali su oni kasnije nastavili sa skandiranjem, da bi u 57. minuti uslijedio prekid duži od 40 minuta.

Susret je nastavljen kada je na intervenciju zvaničnih lica ispražnjena tribina sa navijačima crno-bijelih.

(StarMo)