Naslovnica Izdvojeno StarMo saznaje: Počeli pregovori HDZ BiH i SDA o Mostaru

StarMo saznaje: Počeli pregovori HDZ BiH i SDA o Mostaru

797
foto arhiva - ilustracija

Mostar — Pregovori lokalnih rukovodstva HDZ BiH i SDA o načinu pronalaska rješenja za dugogodišnju političku krizu u Mostaru zvanično su počeli u petak – saznaje portal ‘StraMo’ od pouzdanih izvora.

Grad Mostar već niz godina nema Gradsko vijeće, a posljednji lokalni izbori u gradu su održani još daleke 2008. godine.

Prema saznanjima našeg portala, na prvom sastanku su generalno predstavljeni stavovi dvije stranke o načinu provedbe odluka Ustavnog suda, koji je svojevremeno donio presudu o neustavnosti pojedinih odredbi Statuta Grada Mostara, koga je nametnuo OHR.
Konkretnih zaključa nakon prvog sastanka nije bilo, ali tvrde naši izvori, sastanci SDA i HDZ BiH će biti nastavljeni, kako je to i zatraženo nakon nedavnog sastanka vrhova dvije stranke u Sarajevu.

Znimljivo je da je do prvog sastanka SDA i HDZ BiH o Mostaru došlo u istom danu, kada je u Mostaru boravio i ambasador SAD u BiH, Eric Nelson, koji je pozvao dvije stranke da “u interesu građana pronađu rješenje za Mostar”.

“Pozivam SDA i HDZ BiH da razjreše nesporazum i da se dogovore o provođenju izbora u Mostaru” – kazao je u petak u Američkom kutku u Mostaru ambasador SAD Eric Nelson.

Podsjetimo, HDZ BiH i dalje pitanje Mostara vidi kao dio “paketa”, sa drugim nivoima vlasti u državi i entitetu FBiH, čemu se opet snažno protivi SDA. Osim toga, HDZ BiH je i protiv zahtjeva SDA da se uz odredbe načina izbora vijećnika u Gradsko vijeće mijenja i gradski Statut Mostara.

Upravo zbog toga, smatra naš izvor, od ključne važnosti bi mogla biti uloga međunarodnih medijatora, prije svega Ambasade SAD u BiH, ali i diplomata iz zemalja EU. Treba podsjetiti i da je prilikom svih ranijih odluka u vezi Mostara od ključne važnosti bila upravo uloga međunarodnih medijatora.

Tokom posljednjih pregovora u kojima su, osim SDA i HDZ BiH, učestvovale i druge parlamentarne stranke u gradu, dogovorena su “dva modela” mogućih izmjena, ali se dalje od toga, ipak nije išlo.

Konačan dogovor o Mostaru zatražen je u petak i sa najviših adresa međunarodne zajednice u BiH, poput: OSCE-a, OHR-a ili ureda EU u BiH.

(StarMo)