Naslovnica Izdvojeno StarMo komentar: Tri Čovićeva ozbiljna poraza…

StarMo komentar: Tri Čovićeva ozbiljna poraza…

741
Dragan Čović

Piše: Faruk Kajtaz

Mostar/Sarajevo — Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je u srijedu u Mostaru kako pitanje lokalnih izbora u Mostaru “treba rješavati izvan paketa”.

Izjava data u Mostaru od strane Valentina Inzka, zapravo je direktni “prst u oko”, lideru HDZ BiH i HNS BiH, Draganu Čoviću, koji je upravo na ovoj osnovi gradio svoju globalnu politiku u BiH. Ili “paket” ili ništa!?

Inzkovo negiranje “paketa” u slučaju Mostara samo je dalja materijalizcija već odaslanih diplomatkih poruka, u kojim je Čoviću i HDZ BiH poručeno, ne samo da Mostar “mora biti izvan paketa”, već i da formiranje nove vlasti u BiH ne može biti uslovljavano izmjenama Izbornog zakona BiH!

Urušavanje Čovićeve politike “sve ili ništa”, započelo je nedavno kada mu je iz EU i pored jakog lobiranja iz Zagreba, vrlo otvoreno poručeno da je “isključena mogućnost evropskog posredovanja u pokušaju postizanja političkog dogovora u BiH oko izmjene izbornog zakonodavstva”.

“U EU su shvatili da to nema smisla i da je to stara priča. Jasno su nam stavili do znanja da, ako sami želimo, to i uradimo” – hladno je konstatirao Čović nedavno potpuno svjestan da od njegovog velikog plana o uključivanja tematike izmjene Izbornog zakona u BiH u “evropsku agendu” BiH na kraju neće biti ništa.

U svega desetak dana Čović je tako nakupio najmanje tri ozbiljna diplomatska poraza suočavajući se sa krutom realnošću da u vodećim krugovima, prije svega na Zapadu, nema razumjevanja za njegove stavove.

Logično je zato, zašto se onda “lider svega i svačega” u Hrvata u BiH, okrenuo prema istoku – odnosno Moskvi!

Odlazak Čovića u Moskvu zato treba tumačiti kao njegov pokušaj da obezbjedi bilo kakvu podršku za plan koji je očigledno pred potpunim kolapsom. Posjeta Moskvi je možda logičan i pragmatičan politički potez, ali je ujedno i vrlo riskantan, zbog činjenice kako je Čović, barem deklaratorno, podržavao i još podržava zapadne asocijacije BiH. Istina, “ispotiha” i pomalo previše stidljivo, ali ipak podržava…valjda i zbog dobrih odnosa sa Zagrebom.

Znajući stav Rusije prema NATO savezu, jasno onda zašto je Čović pred moskovskim studentima pričao o priključenju BiH EU, ali ne i najmoćnijem vojnom savezu na svijetu. U Moskvu se ipak ne ide sa pričom o planovim za ulazak u NATO i toga je Čović bio jako svjestan.

Ako nije bilo priče o NATO savezu, onda su dobro došle i diplomatske floskule, poput one da “BiH i Ruska Federacija trebaju proširiti sveobuhvatnu suradnju i jačati međuparlamentarnu suradnju”.

“Vjerujem da je za Bosnu i Hercegovinu privilegija imati Rusku Federaciju kao partnera” – kazao je Čović.

Za raziliku od zapadnih diplomatskih krugova, Čović je sigurno našao više razumjevanja u Moskvi, posebno zbog činjenice da godinama njeguje blisko partnerstvo sa Miloradom Dodikom, omiljenim političarem zvaničnog Kremlja, ne samo u BiH, već i na Balkanu.

Međutim, teški dani za Čovića tek dolaze! Naime, lider HDZ BiH će se konačno morati opredijeliti i izabrati opciju u BiH.

Povinovati se stavovima moćnog Zapada, kome pripada i Hrvatska ili pak krenuti u avanturu zvanu “drugi najbolji ruski prijatelj na Balkanu”? Pokušaj pomirenja ove dvije opcije je unaprijed izgubljena bitka i to iz više razloga.

Da li je toga, Dragan Čović, potpuno svjestan ili će u svojim nastojanjima da pošto-poto provede svoj davni plan povući još koji nerezonski potez?

(StarMo)