Naslovnica Mostar “Stari” utonuo u mrak zbog Zemlje

“Stari” utonuo u mrak zbog Zemlje

316

Mostar — Na Starom mostu u Mostaru sinoć su pod sloganom “Pokreni se za planetu” ugašena svjetla u sklopu globalnog pokreta za podizanje svijesti o štetnosti klimatskih promjena i spas planete Zemlje.

Mostar se tako pridružio inicijativi Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) uz gradove iz svih dijelova svijeta, ovog puta sa naglasakom na povezanost uništenja prirode sa učestalim izbijanjima bolesti poput COVID-19.

“Ove godine u okviru globalne inicijative ‘Sat za našu planetu’ glasno podsjećamo da još imamo šansu da ublažimo klimatske promjene i sačuvamo prirodu, a time i nas same od svakodnevnog izumiranja”, poručili su iz WWF-a.

Glasnogovornik WWF-a Adria Edin Balalić napomenuo je da se svake godine broj učesnika u ovoj akciji povećava što je pokazatelj da se budi svijest o značaju ovog problema.

Pored Mostara, Sarajeva i Banje Luke, pokretu su se pridružili i drugi bh. gradovi gaseći svjetla na gradskim znamenitostima. U Brčkom su u mrak utonuli Gradska vijećnica, zgrada Vade, Trg mladih i Bulevar mira, dok su svjetla ugašena i u Prijedoru na glavnoj ulici, te na zgradi Vijećnice i to na sat vremena.

(StarMo)