Naslovnica Mostar Stari most: Veterani odali počast poginulim kolegama

Stari most: Veterani odali počast poginulim kolegama

535

Mostar — Udruženje veterana policije 1991-1995 Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine obilježilo je u petak na Starom mostu godišnjicu pogibije dvojice pripadnika MUP-a, na današnji dan, 1992. godine.

Riječ je o policajcima Jasminu Brekalo i Fadilu Kariću, koji su u trenutku pogibije imali po 21 godinu.

“Ovi momci su, zaista, život dali toga dana, pomažući građanki koja je išla preko mosta i koju su snajperisti sa brda pogodili. Idući da joj pomognu, poginuo je jedan policajac, a njegov kolega je priskočio da mu pomogne, pa je poginuo i on”, izjavio je za Radio gradska mreža – Mostarski radio predsjednik mostarskog ogranka Udruženja vetarana, Kasim Mušinović.

Polaganju cvijeća i odavanju počasti na mjestu pogibije, na samom ulazu na Stari most prisustvovali su članovi porodica poginulih, njihovi saborci, građani, te učenici osnovnih škola. Član Kluba skakača u vodu “Mostari”, Harun Bajgorić izveo je počasni skok sa Starog mosta.

Predsjednik kantonalnog ogranka Udruženja veterana policije, Vahid Alagić, podsjetio je na ulogu koju su pripadnici redovnog i rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH odigrali uoči, kao i na početku agresije na BiH.

“Policija BiH, odnosno MUP Republike Bosne i Hercegovine je prvi stao u odbranu, 19. 9. 1991. godine, mobilizacijom rezervnog sastava policije, koji je bio organizovan, naoružan i bio u situaciji da se suprotstavi agresiji na Bosnu i Hercegovinu, kao prva oružana formacija u BiH”, rekao je uz ostalo Alagić.

(StarMo)