Naslovnica Život Stari most u bojama zastave SAD

Stari most u bojama zastave SAD

121

Mostar — Iz Mostara je u subotu uveče sa Starog mosta, svjetskog Spomenika mira, upućena jedinstvena čestitka građanima prijateljskih Sjedinjenih Američkih Država povodom 4. jula Dana nezavisnosti SAD, saopšteno je iz Centra za mir i multietničku saradnju.

U organizaciji tog centra je tim i povodom 25. godišnjice mira i partnerstva SAD i BiH, Stari most bio osvijetljen bojama zastave SAD-a.

“Danas kada smo ujedinjeni u teškoj borbi protiv koronavirusa, važno je podsjetiti da su Sjedinjene Američke Države bile uz građane Mostara i Bosne i Hercegovine u najtežim trenucima, te su imale ključnu ulogu u zaustavljanju agresije na BiH, a nakon toga i uspostavi trajnog mira. U tim naporima Mostar je imao posebno mjesto, kao grad koji je bio sastavni dio svih mirovnih sporazuma od Washingtonskog do Daytonskog. SAD su se oduvijek zalagale za Mostar kao jedinstveni grad svih njegovih građana, a ratom pokidane veze zajedno sa Mostarcima gradile su i davanjem ogromnog doprinosa globalnom partnerstvu za gradnju Starog mosta kao svjetskog spomenika mira. Ovaj grad to nikada neće zaboraviti”, navodi se u saopštenju Centra za mir, kojeg potpisuje direktor Safet Oručević.

Projekt obnove Starog mosta ujedinio je donatore iz cijelog svijeta, te je kao spomenik mira građen u partnerstvu sa UNESCO-om i Svjetskom bankom, podsjeća se u tom saopštenju.

(StarMo)