Naslovnica Mostar Stari most na visokom četvrtom mjestu

Stari most na visokom četvrtom mjestu

167
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo/Madrid — U članku objavljenom u uglednom španskom listu El Pais, Stari most u Mostaru nalazi se na listi najnevjerovatnijih mostova Evrope, a zauzeo je visoko četvrto mjesto.

Tekst El Paisa napominje kako se mostovi koriste za prelazak rijeka ili dolina, a ponekad su i spektakularna monumentalna i simbolična djela.

Lista obuhvata različite građevine počev od historijskih dragulja poput Karlovog mosta u Pragu do modernih inžinjerskih konstrukcija koje prelaze mora i povezuju zemlje, vrtoglavih visećih šetnica ili nevjerovatnih vijadukta, poput vijadukta Millau preko rijeke Tarn u Francuskoj.

Među spomenutim spektakularnim i monumentalnim arhitektonskim djelima našao se i Stari most, za koji se navodi: “Od 1566. godine ovaj Stari most povezuje mostarske četvrti uzvišenom krivinom koju razdvaja rijeka Neretva. Međutim, postao je simbol barbarstva: 1993. godine, tokom rata u Bosni, Hrvatska vojska uništila je ovo drevno inžinjersko remek-djelo.”

Dodaju kako mu je danas “vraćen nekadašnji sjaj i ponovo je otvoren za ronioce, koji za oko 25 eura mogu zaroniti u hladne vode rijeke”, prenosi Klix.ba.

Na prvom mjestu liste našao se viseći most Carrick-A-Rede u Sjevernoj Irskoj, Galata most u Istanbulu, te Oresund koji povezuje Dansku i Švedsku.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)