Naslovnica Mostar Stari grad u vrijeme korone: Lijep, ali nestvarno pust…

Stari grad u vrijeme korone: Lijep, ali nestvarno pust…

628
Stari grad - jutros

Mostar — U ovo doba godine, u vrijeme tzv. “predsezone, posebno kada je lijepo, gotovo proljetno vrijeme, mostarski Stari grad u pravilu “opsjedaju” manje ili veće grupe, uglavnom stranih turista.

Ali, jutros nije bilo tako u srcu mostarskog i hercegovačkog turizma. Razlog je jednostavan – epidemija coronavirusa koja “hara” dobrim dijelom Evrope.

Praktički sve turističke rute su otkazane ili svedene na minimum, pa se takva situacija odrazila i na Mostar.

Stari grad izgleda nestvarno pust, a većina tek otvorenih bašta u ugostiteljskim objektima je prazna. Ukoliko je i neka od stolica zauzeta u pravilu se radi o zaposlenicima ili pak “lokalcima”.

Stari most, na kome se u svakom trenutku toko predsezone zna naći i po nekoliko stotina turista je poprilično pust, a preko njegovog čuvenog luka pređe tek par osoba. Jedna od njih je i jedina “turistkinja”, koji smo uspjeli sresti na Starom mostu.

Kaže da dolazi iz Francuske i da je u BiH na produženom prinudnom odmoru, jer se ne može vratiti zbog zatvorenih granica i karantine. Lijep dan je iskoristila da iz Sarajeva “skokne” sa prijateljem iz Mostara i da tako prekrati vrijeme. Kaže i da joj se ovako pust Stari grad u Mostaru “jako dopada”.

Izostanak posjetilaca u Starom gradu posebno se osjeća u brojnim suvenirnicama. U onima, koje su još otvorene, praktički nema posjetilaca, a brojne radnje su jendostavno zatvorene i čekaju da se cijela ova priča oko koronavirusa konačno smiri.

Posljedice epidemije, osjetili su i privatni iznajmljivači soba u Mostaru.

Ovaj sektor koji je zadnjih godina jako narastao itekako je osjetio nedolazak turista, pa praznih kreveta ima napretek. Jedan od vlasnika pansiona, kazao nam je da “neće biti dobro”, ako se ovakvo stanje oduži, jer je veliki broj poduzetnika uložio dosta novca u proširenje kapaciteta ili poboljšanje usluge.

Ipak, kako narod kaže, “nije svako zlo za zlo”, jer vam se ovih dana pruža sjajna prilika da u ljepotama Starog grada i lijepog vremena uživate bez, nekima vrlo iritantne vreve turista.

Kafa je još uvijek jako dobra, posebno ako se ispija sa pogledom na zelenu Nertevu. Vjerujte nam…provjerili smo!

(StarMo)