Naslovnica Politika Stara pjesma: HVO “oslobodio Mostar, odbranio Hercegovinu”

Stara pjesma: HVO “oslobodio Mostar, odbranio Hercegovinu”

545
Jadran Topić

Mostar — Dokument, kojim vlasti iz Sarajeva povjeravaju obranu Mostara Hrvatskom vijeću obrane priznanje je Herceg-Bosne, legalnosti i legitimnosti HVO-a, kao i činjenice da je HVO bio prva službena vojna formacija u to vrijeme koja se suprostavila agresoru, rekao je u izjavi za RTV HB Jadran Topić, predsjednik samoproglašene HVO-a općine Mostar.

– Povjerenu zadaću pripadnici HVO-a su izvršili u cijelosti, obranili Mostar i Hercegovinu, te trajno slomili planove agresora da će zavladati ovim prostorima, dodao je Topić.

Smatra i da je to “bila prva komponenta koja je branila Bosnu i Hercegovinu”.

Imali smo zadatak oslobode Mostar, formirajte sudstvo te uradite sve da Mostar počne funkcionirati kao grad – kaže Topić i dodaje da su “zadatak dobili od Predsjedništva BiH”.

– Ne treba negirati da je HVO oslobodio Mostar, jer je HVO kroz mnoge akcije, poput Lipanjskih zora, djelovao na oslobođenju Hercegovine – kaže Topić., dodaje.

Smatra i da “danas Sarajevo negira HVO, Herceg-Bosnu…ali da “nisu svjesni da ujedno negiraju svoje mostarske muslimane, koji su bili zajedno s nama”.

(StarMo)