Naslovnica Mostar “Stanje nesreće” i u HNK – Slijede hitne mjere…

“Stanje nesreće” i u HNK – Slijede hitne mjere…

471
Pero Pavlović; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) donijela je u utorak odluku o proglašenju stanja nepogode uzorkovane pojavom koronavirusa te preporučila ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata u HNK do 18 sati.

“Prema odluci o proglašenju nepogode aktivira se Štab Civilne zaštite, kao i štabovi jedinica lokalne samouprave, a Vlada je dala zaduženje Štabu Civilne zaštite da stavi na raspolaganje sve zalihe opreme, materijalno-tehničkih sredstava te da u sklopu svojih ovlasti kontinuirano prati i analizira stanje vezano za pojavu koronavirusa na području našeg kantona i o tome informiše Vladu najmanje jedanput dnevno”, izjavio je na posebnoj press-konferenciji portparol Vlade HNK Pero Pavlović.

Vlada je na vanrednoj sjednici prihvatila i niz preporuka u svezi s postupanjem poslodavaca i radnika s ciljem sprečavanja širenja bolesti izazvane koronavirusom, a koje je predložio Krizni štab Ministarstva zdravstva HNK.

“Nadležne institucije, gradske, općinske i kantonalne, svaka u sklopu svojih ovlasti obavezne su hitno donijeti privremene mjere ograničavanja rada najkasnije do 18 sati, a ova mjera se donosi na trajanje od 15 dana. Tu podrazumijevamo ugostiteljske objekte svih kategorija, noćne i disko klubove, kladionice, tržne centre, kino-dvorane, pozorišta, muzeje, knjižnice, čitaonice, kao i rad uslužnih djelatnosti, frizera, kozmetičara, brijača, pedikera i drugih u kojima se ostvaruju bliži kontakti s klijentima, osim u objektima u kojima se prodaju prehrambeni proizvodi, dostavlja hrana i slično”, kazao je Pavlović.

Također, kako je dodao, osnovat će se Kantonalni tim za uzimanje uzoraka, a Krizni štab Kantonalnog ministartva zdravstva će pripremiti potrebni plan djelovanja tog tima. “To će omogućiti da možemo što prije doći do ljudi koji su eventualno nosioci virusa”, pojasnio je Pavlović.

Osim toga, telefonski broj Operativnog centra Civilne zaštite “121” na raspolaganju je 24 sata dnevno za primanje poziva i prijava građana vezano za koronavirus.

“Na ovaj broj se mogu prijaviti svi neodgovorni građani koji ne poštuju odluku o samoizolaciji ili oni su se vratili na prostor našeg kantona z neke od zemalja koje su žarište koronavirusa, a nisu se javili da bi im se odredila samoizolacija”, ustvrdio je Pavlović.

Pod zdravstvenim nadzorom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu trenutno je 176 osoba kojima su rješenja o nadzoru izdali sanitarni inspektori. To nije konačan broj s obzirom da državljanima BiH koji ulaze u zemlju rješenja od nadzoru izdaju i sanitarni inspektori na samim graničnim prelazima.

(StarMo)