Naslovnica Mostar Stanje epidemije u Hercegovini alarmantno

Stanje epidemije u Hercegovini alarmantno

621

Sarajevo/Mostar — Stanje sa epidemijom virusa korona u dva kantona u Hercegovini je, usljed naglog rasta broja oboljelih, alarmantno, upozoravaju iz nadležnih zdravstvenih institucija.

Krizni štab Hercegovačko-neretvanskog kantona zatražio je od Vlade FBIH proglašenje stanja elementarne nepogode. Zapadnohercegovački kanton bilježi najveći porast broja slučajeva korona virusa po stanovniku u regiji i Evropi, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Epidemiološko stanje u Zapadnohercegovačkom kantonu je alarmantno, podaci su kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo. Danas do 12 sati, registrirane su 34 novozaražene osobe, a trenutno je 480 osoba pozitivno na koronavirus.

“Ovo je županija koja bilježi najviši porast broja slučajeva po stanovniku. Incidencija nam je preko 200 na 100 tisuća, što spada u jednu od najviših incidencija u regiji, a i u Europi”, izjavila je za RSE direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona, Andrea Jurić.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Hercegovačko-neretvanskog kantona ističu da ozbiljno raste broj oboljelih, hospitaliziranih i umrlih, dok se sve više smanjuje starosna dob preminulih.

U protekla 24 sata, 34 osobe su novozaražene, dok su dvije osobe umrle u covid-bolnici u Mostaru.

Prije desetak dana, Krizni štab Ministarstva zdravstva HNK zatražio je da kantonalna Uprava civilne zaštite i vatrogastva uputi prema Vladi HNK zahtjev za proglašenje stanja prirodne nesreće.

Portparol Kriznog štaba, Pero Pavlović, kaže da još nije bilo očitovanja Uprave, te je reagiralo Ministarstvo zdravstva HNK.

“Ministarstvo zdravstva je uputilo jedan dopis Kriznom stožeru Federalnog ministarstva zdravstva, od njih zatražilo da preko Federalnog stožera civilne zaštite upute jedan zahtjev prema Vladi Federacije sa istim ciljem, a to je proglašenje stanja prirodne nesreće”, kaže Pavlović.

Time bi se, objašnjava Pavlović, značajniji broj resursa uključio u borbu protiv korona virusa.

Zdravstvene vlasti upozoravaju da će se, ako se ovaj trend rasta broja zaraženih nastavi, doći u poziciju u kojoj bolnički kapaciteti i ljudski resursi neće moći odgovoriti tim potrebama.

Direktor Doma zdravlja Mostar, dr. Mario Kordić ističe da je sve više pacijenata koji zahtijevaju ozbiljniju medicinsku njegu.

“Iz tog razloga je otvoren juče i izolatorij u Mostaru, kako bi te pacijente, koji još nemaju kriterije za bolničko liječenje, a poprilično su zahtjevni nama s medicinskog aspekta za praćenje u kućnim uvjetima, pa nam je ideja da te pacijente pokupimo s terena i da se o njima brinemo tu u mostarskom izolatoriju”, izjavio je dr Kordić za RSE.

Ključni problem je nepoštivanje epidemioloških mjera. Portparol Kriznog štaba Ministarstva zdravstva HNK, Pero Pavlović ističe da su postojeće mjere dovoljne da zaustave širenje korona virusa “kada bi se one u cjelosti provodile”.

“No one se nažalost ne provode, a nemamo nikakve ingerencije nad onim institucijama koje su dužne nadzirati provođenje narečenih mjera”, dodao je Pavlović.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona, Andrea Jurić, podsjeća da je ZH kanton zbog nepoštivanja mjera proglasio stanje prirodne nesreće, pa od sutra stupaju na snagu najrestriktivnije mjere.

Jurić ističe da u većini zemalja Evrope, stanovništvo poštuje mjere koje donese zdravstveni sistem, dok se kod nas ljudi ponašaju suprotno od toga.

“Maska na licu znači podsmijeh kod mnogih. Neće da prijavljuju kontakte, kriju se”, naglasila je Jurić.

Jurić dodaje da stoga objavljeni brojevi zaraženih nisu realni, odnosno stvarni broj inficiranih je još veći.

Direktor Doma zdravlja Mostar, dr. Mario Kordić pita odakle kod stanovništva uopće ponašanje kao da se ništa ne dešava.

“Apelirao bih ponovo na ljude da nose maske, vlasnike ugostiteljskih objekata, prodavnica i ostaloga da nam pomognu u ovoj situaciji na način da zabrane ulazak bez maske – ljekarne i sve moguće objekte koji padaju na pamet, gdje se ulazi”, istakao je dr Kordić.

(StarMo)