Naslovnica Politika Stanivuković: Nije bio genocid, ne priznajem Haški sud

Stanivuković: Nije bio genocid, ne priznajem Haški sud

810
Draško Stanivuković; Screenshot: N1

Zagreb/Sarajevo — Novi gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković gostovao je u sinoćnjem Pressingu na N1 televiziji, gdje je govorio o stanju u ovom gradu, o Miloradu Dodiku, a komentirao je i presude Haškog suda i zašto smatra da u Srebrenici nije počinjen genocid, prenosi Index.hr.

Stanivuković je pojasnio zašto smatra da u Srebrenici nije počinjen genocid.

“Znate li definiciju genocida? Istrebljenje naroda s određenog teritorija. Je li bila namjera u tom smislu da svi budu protjerani? Srebrenica je dio BiH. Govorimo o namjeri da jedan narod bude istrebljen s teritorija, o namjeri da se djeca ubijaju. Takve namjere nije bilo. Rekao sam, bio je veliki zločin, meni je žao zbog svake žrtve. Ali šta je problem? Problem je što je to pitanje politizirano. Šta hoće da kada se kaže ta čuvena riječ, ja je neću ni ponoviti, onda da se kaže da je čitav narod takav. Mi Srbi nismo takav narod”, rekao je Stanivuković i dodao:

Predstavljam jednog modernog političara koji voli sve druge ljude. Ne bježim od grešaka. Ako je neko u jednoj stranci loš, pa ne znači da je svaki član u toj stranci loš.”

Na pitanje priznaje li presude Haškog suda u slučaju Radovana Karadžića i Ratka Mladića, poručio je da ne priznaje “ništa od tog suda”.

“Taj sud je nanio veliku političku štetu mom narodu i to je za mene čiča-miča, završena priča.”

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)