Naslovnica Mostar Stanari: Rupa je još tu

Stanari: Rupa je još tu

422

Mostar — Grupa stanara iz zgrada u dijelu Ulice kneza Domagoja okupila se u srijedu ujutro, kako bi još jednom skrenuli pažnju da nije zatrpana, po njima, nelegalno iskopana rupa u njihovom dvorištu, koja je još 17. jula trebala biti zatvorena po nalogu gradskih vlasti.

Grupi stanara na press-konferenciji podršku su pružili i zvaničnici SDP-a i Naše stranke, odbacivši eventualne primjedbe kako ovaj slučaj koriste za predizbornu kampanju.

Stanari su izrazili i bojazan da rupa nije zatrpana, jer se u međuvremenu, kako su ustvrdili, radi na njenoj legalizaciji i to preko posebne Komisije formirane još 2012. godine u vrijeme isteka mandata posljednjeg saziva Gradskog vijeća Mostara. Tvrde da još nemaju nikakvog kontakta sa predstavnicima gradskih vlasti.

“Poslije godišnjih odmora uputili smo im jedan dopis, da se ta rupa zatrpa, kako su već napisali. Naravno, niko nije odgovorio, kao što inače radi Gradska uprava”, kazala je stanarka Boška Ćavar, koja je i pokrenula cijeli slučaj.

Kažu da pravnu borbu vode još od 2018. godine, kada je u dvorištu njihovih zgrada iskopana velika rupa, a da je na njihovu intervenciju radove zaustavila inspekcija.

Već su podnijeli i drugi krivičnu prijavu, jer tvrde da prema urbanističkom planu na tom mjestunije planirana gradnja garaže i zgrade, što je – tvrde – namjera pet investitora-tajkuna.

“Mi smo odmah poduzeli sve radnje. Ponovo je išla prijava na Tužilaštvo, jer ovo je već u procesu ispitivanja da se vidi kako je izvršena privatizacija ovog dvorišta. Išli smo u Tužilaštvo, poslali smo Federalnoj upravi policije krivičnu prijavu, poslali smo SIPA-i”, kazala je uz ostalo Boška Ćavar.

Predstavnici dvije stranke su zatražili i da se stopira bilo kakva odluka i legalizacija u Mostaru do formiranja novog Gradskog vijeća.

“Mi smo dobili informacije da će se nakon svih bitki na sudu koje je dobila Boška sad uključiti ta komisija za čiji legalitet i legitimitet imamo ozbiljnu sumnju da bi proglasila ovaj prostor interesom Grada Mostara, kako bi se ovo legaliziralo i kako bi tajkuni mogli sagraditi šta žele”, kazala je Irma Baralija iz Naše stranke.

“Da je to predizborna priča, danas bi se prvi put pojavili ovdje. Boška ovu bitku godinama vodi i vodićemo sve ove bitke – i oko zgrade na Bijelomk Brijegu i oko kolektora, i oko deponije i oko ove rupe”, rekao je uz ostalo predsjednik SDP-a Mostar, Arman Zalihić.

Još nije bilo reakcije gradskih vlasti.

(StarMo)