Naslovnica Mostar Štab HNK: Obustavljaju se posjete i izlasci korisnika…

Štab HNK: Obustavljaju se posjete i izlasci korisnika…

294

Mostar — Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) održao je u četvrtak u Mostaru sastanak na kojem je donio nove preventivne mjere, a s ciljem daljnjeg praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom.

Štab od jedinica lokalne samouprave traži provođenje pojačane inspekcijske kontrole svih inspekcija prema Naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

U institucijama socijalne zaštite sa smještajem korisnika obustavljaju se posjete korisnicima i izlasci korisnika.

Svi zaposleni u ustanovama socijalne zaštite sa smještajem korisnika i u dječjim vrtićima testirat će se svakih 21 dan do daljnjeg. Testiranje se vrši prema propisanoj proceduri nadležne zdravstvene ustanove. Za provedbu ove mjere odgovorne su ustanove socijalne zaštite, dječji vrtići i nadležne zdravstvene ustanove, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade HNK.

Također, nalaže se zdravstvenim ustanovama aktiviranje kriznih planova pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 i uspostava trijažnih/febrilnih punktova te su o istom obavezni dostaviti izvještaj Kriznom štabu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona najkasnije do 30. juna ove godine.

Krizni štab iznova apelira na građane da budu oprezni i da se pridržavaju svih propisanih mjera zaštite – držanja distance, nošenja maske u zatvorenom javnom prostoru te, i na otvorenom, ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, kao i čestog, temeljitog pranja ruku, održavanja lične higijene i higijene prostora, navodi se u saopštenju.

(StarMo)