Naslovnica Mostar Štab HNK: Dvije vanredne sjednice, ovo su naredbe

Štab HNK: Dvije vanredne sjednice, ovo su naredbe

544
Mostar; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Kantonalni štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona održao je u nedjelju dvije vanredne telefonske sjednice, na kojima je donio niz naredbi i preporuka s ciljem sprječavanja širenja korona virusne infekcije u HNK, koje stupaju na snagu odmah, a vrijede do 31. marta ove godine godine, saopšteno je iz Civilne zaštite.

Tako je naređena zabrana kretanja građana na području Hercegovačko-neretvanskog kantona od 18 sati uveče do 5 sati izjutra.

Od ove naredbe izuzimaju se svi zaposleni koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (COVID 19) na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i zaposleni kojima se proces rada odvija u smjenama.

Naređena je i zabrana kretanja više od jedne osobe na udaljenosti manjoj od 2 metra, na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Izdata je i naredba vozačima na području Hercegovačko-neretvanskog kantona da u automobilima mogu prevoziti samo jednu osobu, s tim da ta osoba sjedi na sjedištu iza vozača uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu, odnosno masku, rukavice i naočale.

U saopštenju se podsjeća da zaposlenima koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i zaposlenima kojima se proces rada odvija u smjenama, njihov poslodavac izdaje ovjerenu potvrdu o kretanju na području HNK, a ko nije zaposlen, a ima potrebu da se kreće u vrijeme zabrane kretanja, potvrdu o kretanju izdaje MUP HNK.

(StarMo)