Naslovnica Mostar Štab CZ Mostar: Zabrana odlaganja drugim opštinama na Uborak

Štab CZ Mostar: Zabrana odlaganja drugim opštinama na Uborak

550
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Štab civilne zaštite Grada Mostara odlučio je da se zbog situacije u Mostaru izazvane blokadom deponije Uborak i velikih količina komunalnog otpada na gradskim ulicama, privremeno zabrani odlaganje komunalnog otpada iz drugih opština na sanitarnu deponiju Uborak.

Svim gradskim komunalnim poduzećima nalaže se da radnim danima rade non-stop, ali i u dane vikenda, a deponija Uborak je dužna sav otpad prihvatiti u što kraćem roku, kako bi se normaliziralo stanje u gradu, saopštio je u utorak Štab nakon sjednice održane pod predsjedavanjem gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića.

“Nakon izvršenog odvoza komunalnog otpada zadužuje se PVJ (Profesionalna vatrogasna jedinica) Mostar da u saradnji i koordinaciji s komunalnim poduzećima izvrši pranje kontejnera i mjesta na kojima se odlagao otpad, a domovi zdravlja se zadužuju da u koordinaciji s komunalnim poduzećima i PVJ izvrše dezinfekciju i deratizaciju kontejnera i mjesta na kojima se odlagao otpad”, navode iz Štaba.

Dodaje se kako se ulaz u sanitarnu deponiju Uborak dozvoljava samo radnicima deponije i komunalnih poduzeća.

Na današnjoj sjednici Štab se detaljno upoznao s aktuelnim epidemiološkim stanjem te aktivnostima koje provode domovi zdravlja vezano uz epidemiju COVID-19 virusa.

Zdravstvenim ustanovama nalaže se da u saradnji sa federalnim i kantonalnim institucijama poduzmu sve mjere u pravovremenom suzbijanju moguće epidemije, stoji u saopštenju Štaba civilne zaštite Grada Mostara.

(StarMo)