Naslovnica Mostar Štab CZ Mostar o koronavirusu i požarima

Štab CZ Mostar o koronavirusu i požarima

525
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Štab civilne zaštite Grada Mostara upozorio je u petak na porast broja zaraženih koronavirusom, te uputio apel građanima da se ne okupljaju u velikim grupama, da drže fizičku distancu, koriste zaštitne maske u zatvorenom prostoru i javnom gradskom prevozu, tržnim centrima, kao i da poštuju instrukcije vezane uz higijenu ruku i dezinfekciju, te da prijave policiji one osobe koje ne poštuje izolaciju.

Štab je na sjednici u petak, pod predsjedavanjem komandanta, gradonačelnika Ljube Bešlića, razmatrao epidemiološku situaciju u Mostaru, posebno pojačano širenje koronavirusa i konstantno povećanje broja zaraženih.

Broj pozitivnih na koronavirus u konstantnom je porastu. To potvrđuju podaci iz perioda mart-maj 2020. godine kada je zabilježenih 89 slučajeva zaraženih koronavirusom na području grada Mostara, dok je u samo zadnjih dvadeset dana više od 120 potvrđenih slučajeva, saopšteno je iz Štaba civilne zaštite Grada Mostara.

“Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputstava je važno jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svak mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje porodice i sugrađana i sugrađanki, a službe zaštite i spašavanja Grada Mostara će također i dalje svakodnevno pratiti epidemiološku situaciju i po potrebi djelovati. Također, dat je nalog službama inspekcije i policije da pojačaju kontrolu iz djelokruga svojih nadležnosti”, navodi se u saopštenju.

U pogledu priprema za ljetnu požarnu sezonu 2020. godine iz Profesionalne vatrogasne jedinice upoznali su Štab kako PVJ ima 84 radnika, od toga 68 radnika raspoređenih po vodovima, a od tog broja 18 radnika je Grad Mostar primio na određeno vrijeme.

Naglašeno je kako je u pogledu opreme, materijalno tehničkih sredstava i vozila u proteklih 8 godina napravljen veliki iskorake u nabavci i poboljšanju po sva tri navedena segmenta. Obnovljen je dobar dio voznog parka, navalna vozila i vozila za tehničke intervencije. Ono što još treba pojačati su vatrogasne cisterne, kojih trenutno ima 5 na raspolaganju.

Na sjednici je upućen apel građanstvu jer ljetni mjeseci u Mostaru redovno donose i izuzetno visoke temperature, koje uz obilježja terena i vegetacije, izuzetno povećavaju požarnu opasnost i pogoduju pojavi požara otvorenog prostora (trava, nisko rastinje i šuma).

Jedan od bitnih segmenata u prevenciji i zaštiti od požara je upravo građanstvo. Potrebno je smanjiti na najmanju moguću mjeru, samo kada je to neophodno: paljenje vatre na otvorenom prostoru, npr. paljenje vatre u prirodi, roštilj, spaljivanje korova, rastinja i otpadaka i slično.

Ako je neophodno zapaliti vatra na otvorenom prostoru tada cijelo vrijeme moraju biti prisutne osobe koje su zapalile vatru, a uza se trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, što se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom, smije napustiti to mjesto, navode iz Štaba.

Zabranjeno je bacati opuške cigareta u prirodu, paliti vatru u blizini ruba šume, u šumi i trasama dalekovoda. Potrebno je održavati okućnice (voćnjake, vinograde i sl.) sigurnima od požara prorjeđivanjem, orezivanjem i uklanjanjem drveća, granja i mrtvog biljnog otpada koje može biti zahvaćeno požarom.

Svaka osoba koja primijeti neposrednu opasnost od nastanka požara ili požar, dužna je ugasiti požar, ako to može učiniti bez opasnosti za sebe ili drugu osobu.

Ako to nije u mogućnosti, dužna je odmah pozvati vatrogasce na broj 123, stoji u saopštenju Štaba civilne zaštite Grada Mostara.

(StarMo)