Naslovnica Mostar Štab CZ Mostar: Nema uslova za proglašenje elementarne nepogode

Štab CZ Mostar: Nema uslova za proglašenje elementarne nepogode

517

Mostar — U olujnom vjetru koji je noćas i jutros pogodio Mostar i Hercegovinu nema povrijeđenih niti stradalih osoba, ali su pričinjene brojne štete na kućama, zgradama, privrednim objektima, automobilima, stablima, reklamnim panoima, saopštio je u četvrtak Štab civilne zaštite Grada Mostara na vanrednoj sjednici u Mostaru.

Štab je zaključio kako po svim parametrima nema uslova za proglašenje prirodne i druge nesreće, a sve štete koje su nastale trebaju se evidentirati.

Petar Jurić, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice, kazao je kako su imali 23 intervencije, te kako su na svaki poziv odgovorili.

Naglasio je vrlo dobru koordinaciju s komunalnim preduzećima i policijom i dodao kako će se, nakon što policija evidentira i pripremi foto dokumentaciju za svaki oštećeni ili uništeni automobil, pristupiti uklanjanju porušenih stabala.

Predstavnici Vodovoda saopštili su kako su od posljedica porušenih stabala imali intervencija na puknutim cijevima, ali da se te posljedice otklanjaju nakon što su im vatrogasci omogućili da pristupe mjestu događaja.

Iz komunalnih preduzeća su kazali da su njihovi radnici već od noći u 22 sata imali različite intervencije na terenu i da je cijela noć protekla u otklanjanju posljedica izazvanih olujnim vjetrom, a s pojačanim aktivnostima nastavit će i danas.

Oni su pozvali sve vlasnike reklamnih panoa da su dužni hitno ukloniti one panoe koji su porušeni ili jako oštećeni. Također, građani su pozvani preventivno da čiste i održavaju dimnjake u kućama i zgradama, što je zakonska obaveza.

Sjednica je održana pod predsjedavanjem komandanta Štaba civilne zaštite Grada Mostara, gradonačelnika Ljube Bešlića, saopšteno je iz Štaba CZ Grada Mostara.

(StarMo)