Naslovnica Mostar Štab CZ HNK potvrdio: Bolesnica je prethodnih dana bila stabilna, ali..

Štab CZ HNK potvrdio: Bolesnica je prethodnih dana bila stabilna, ali..

499
Klinika za infektivne bolesti SKB Mostar; foto: ilustracija

Mostar — Prema informacijama iz COVID-19 bolnice, sinoć je preminula bolesnica s više komorbiditeta rođena 1954. iz Konjica, koja je hospitalizirana od 23. marta.

To je srijedu popodne saopštio Štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Zbog težine kliničke slike zahtijevala je mjere intenzivnog liječenja i mehaničke ventilacije, a 14 dana poslije je učinjena i traheotomija. Bolesnica je prethodnih dana bila stabilna, ali je oko 22 sata, naglo došlo do ireverzibilnog respiratornog urušavanja te je, i pored provedenih mjera reanimacije i intenzivnog liječenja, preminula. Bolesnica je imala kliničke, epidemiološke i radiološke karakteristike COVID bolesnika”, navodi se u saopštenju.

U bolnici se trenutno liječi 20 bolesnika. Tri bolesnika su na respiratoru i izrazito teškog kliničkog stanja, a tri na potpornoj terapiji kisikom. Ostali bolesnici su stabilno bez pogoršanja. Jedan bolesnik otpušten je na kućno liječenje, dodaje se u objavi Štaba CZ HNk-a.

U informaciji Štaba stoji i da je u posljednja 24 sata, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, na COVID-19 testirano 137 uzoraka. Pozitivnih u HNK ukupno je 5 – svi iz Mostara.

Kantonalni i općinski sanitarni inspektori izdali su u protekla 24 sata 29 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, što je ukupno 2931.

Prema izvještaju iz MUP-a HNK, u posljednja 24 sata nije bilo prekršicara rješenja o samoizoliranju i izoliranju, saopšteno je iz Štaba CZ HNK-a.

(StarMo)