Naslovnica BiH Šta znači izgradnja ceste Stolac-Neum?

Šta znači izgradnja ceste Stolac-Neum?

119
foto: Fena

Neum — Načelnik Općine Neum Dragan Jurković, gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković i direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić danas su svečano otvorili magistralnu cestu M17.3 Stolac – Neum.

Pravdić je zahvalio Vladi FBiH koja je prepoznala važnost tog projekta, kao i lokalnim zajednicama Neumu i Stocu koje su provodile postupke eksproprijacije.

“Ova dionica koštala je 2,65 miliona KM po kilometru, što je vrlo povoljno s obzirom na njen značaj”, rekao je Pravdić.

Jurković je izjavio je da otvorena cesta koju su u Neumu čekali 40 godina i zahvaljujući kojoj su povezani sa unutrašnjosti zemlje i mogu razmišljati o revitalizaciji zaleđa i privrednom razvoju.

Dodao je da u narednom periodu namjeravaju izgradnju dvije industrijske zone, kako bi smanjili oslanjanje na turizam koji čini 90 posto privrede Neuma.

Bošković je podsjetio da je izgradnja te ceste započeta još 1987. za vrijeme Jugoslavije, te da je do početka rata završena dionica Buna – Masline.

“Za stanovnike Stoca ova cesta znači život jer ih spaja s morem i pruža šansu za razvoj”, naglasio je Bošković.

Ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 kilometara.

Vrijednost projekta iznosi 96,5 miliona KM, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH, i to 20,1 milion KM iz vlastitih sredstava, a ostatak kreditnim aranžmanima s međunarodnim finansijskim institucijama.

Otvaranju ceste prisustvovali su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenici premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača i ostali članovi Federalne vlade, te drugi federalni i državni zvaničnici, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)