Naslovnica Politika Šta to sve Šarović posjeduje u Beogradu?

Šta to sve Šarović posjeduje u Beogradu?

99
Mirko Šarović - SDS

Beograd/Banja Luka — Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratke stranke (SDS) i zastupnik u Zastupničkom domu Paralamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH), sa suprugom Stojankom ima dva stana, kuću i tri parcele u Beogradu.

Prema njenim riječima ove nekretine su stekli od 1997. do 2008. godine. Šarović ih nikada nije navodio u imovinskom kartonu, iako je po važećim propisima bio dužan da ih prijavi. Imao je četiri puta priliku da to uradi: 2002. godine kada je bio član Predsjedništva BiH, 2012. i 2015. kada je imenovan za državnog ministra vanjske trgovine i 2018. kao zastupnik u Državnom parlamentu.

Stan na Dedinju jedina je nekretina koju bračni par Šarović ima u suvlasništvu, dok su stan na Vračaru u centru Beograda, kuća i tri zemljišne parcele u Zvezdari uknjižene na suprugu.

Stan od 39 kvadrata nalazi se u trokatnoj zgradi okruženoj zelenilom u mirnom kraju Dedinja – javnosti poznatom dijelu glavnog grada Srbije po raskošnim vilama i modernim zgradama u kojima žive poznate osobe.

Prema zemljišnim dokumentima oni ovaj stan imaju od 2006. godine. Prezime Šarović stoji je na jednoj od pločica na interfonu.

On je poricao da sa suprugom ima ovu nekretninu pokušavajući izbjeći razgovor s novinarkom Centra za istraživačko novinarstvo (CIN). Negiranje je nastavio i nakon što mu je novinarka pokazala dokumente o vlasništvu.

-Sa njom nemam ništa, ja ništa, kratko je odgovorio, dodavši da u Srbiji i Beogradu na svoje ime nema imovine.

Šarović nije htio govoriti ni o drugim nekretninama koje njegova supruga ima u Beogradu, dodavši da u njeno ime ne želi govoriti.

(StarMo)