Naslovnica Politika Šta su zapadni ambasadori poručili bh. liderima?

Šta su zapadni ambasadori poručili bh. liderima?

236
foto: ilustracija

Sarajevo — Ambasadori Francuske, Italije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država (SAD)
i Ujedinjenog Kraljevstva i Delegacija Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) pozvali su političke i inistitucionalne lidere u BiH da ovu godinu iskoriste za provedbu ključnih reformi za napredak zemlje u priključivanju EU.

Budući da 2021. godina u BiH nije izborna, to je prilika da se napreduje sa reformama koje su jasno utvrđene u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, saopštili su ambasadori.

“To je moguće samo ako svi politički i institucionalni akteri, zajedno sa organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću, budu u značajnoj mjeri uključeni”, istakli su, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Također su dodali kako su se lideri u BiH obavezali na ove ciljeve i važno je da ne izgube iz vida ovu priliku i ne sputavaju napredak zemlje.

“Transparentnost i inkluzivnost ključni su za širi uspjeh, međutim, česti pokušaji da se pogrešno predstavi ili iskrivi uloga i namjera pojedinih međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući EU i SAD, kontraproduktivni su za važne reformske procese koji su neophodni da bi se povećalo demokratsko učešće, osnažila vladavina prava, dao podstrek ekonomskoj konkurentnosti i vratilo povjerenje građana”, naveli su ambasadori.

Na kraju su pozvali sve političke aktere da se suzdrže od špekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija, te da umjesto toga svoju pažnju usmjere na rad i konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi BiH krenula naprijed na svojem odabranom putu ka EU, stoji u zajedničkoj izjavi stranih ambasadora u BiH.

(StarMo)