Naslovnica Život Šta se to, odjednom, događa?

Šta se to, odjednom, događa?

262

Beograd — Od početka rata u Ukrajini bio je jedan od najodanijih saveznika Vladimira Putina. Oštro se protivio embargu na rusku naftu, Brisel je otvoreno prozvao sa pobjedničkog postolja, a otvoreno se sukobio i sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

Viktor Orban je sada nakon samo jednog telefonskog razgovora sa Zelenskim promijenio svoj stav i podržao kandidaturu Ukrajine za ulazak u Evropsku uniju, piše Nova.rs.

Nakon 120 dana rata u Ukrajini, mađarski premijer Viktor Orban razgovarao je sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim. Na iznenađenje mnogih, Orban je otvoreno podržao prijem Ukrajine u Evropsku uniju i najavio angažovanje na otklanjanju birokratskih prepreka na tom putu.

Orban je obećao da će taj stav iznijeti i na samitu EU u Briselu krajem ove sedmice. Kao znak podrške, Mađarska je primila skoro 800.000 ukrajinskih izbjeglica i spremna je da sarađuje sa Kijevom na budućim energetskim projektima, kao i u transportu ukrajinske pšenice željeznicom, poručio je premijer te zemlje.

U ime Ukrajine, Zelenski je zahvalio Mađarskoj na pomoći i pohvalio se razgovorom sa Orbanom na svom Twitter nalogu.


“Imao sam plodan razgovor sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Zahvalio sam mu se na podršci suverenitetu Ukrajine i utočištu za Ukrajince tokom rata. Dogovorili smo se da razvijamo saradnju u energetskom sektoru. Zahvalan sam što ste podržali Ukrajinu kao kandidata”, napisao je Zelenski.

Prije ovog “plodnog” razgovora, Orban i Zelenski su više puta imali verbalni okršaj putem medija – jer je Orban odbio da se usaglasi sa sankcijama EU protiv Rusije.

Tada je Zelenski optužio mađarske vlasti da su “protiv cijele Evrope”, dok je Orban isticao da štiti nacionalne interese svoje zemlje.

Situacija je sada, čini se, drugačija, a Vladimir Putin gubi podršku jednog od malobrojnih evropskih saveznika.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)