Naslovnica Politika Šta se krije iza priče o NATO-u?

Šta se krije iza priče o NATO-u?

114
ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov

Sarajevo — I u nedjelju se bilježe reakcije na izjavu ruskog ambasadora Petra Ivancova, koji je, između ostalog, rekao da pokušaji da se BiH progura u NATO dovode u pitanje sigurnost BiH, prenijela je Federalna televizija.

Iz Ambasade SAD-a ponavljaju kako je članstvo u NATO-u jedan od utvrđenih ciljeva vanjske politike BiH. Zabrinjavajuća je činjenica i da je od šest država Zapadnog Balkana Bosna i Hercegovina najranjivija na ruske utjecaje. Navedeno je ovo i u izvještaju organizacije NATO centar izvrsnosti za strateške komunikacije.

Ruski utjecaj već duže vrijeme je prisutan u Bosni i Hercegovini. U Republici Srpskoj je posebno dominantan, kažu analitičari. Ruski ambasador Ivancov dao je sebi za pravo, iako to nije u opisu njegovog posla, da se miješa i u unutrašnja pitanja naše zemlje. I to pitanje sigurnosti. I ne slučajno.

– On govori o tome šta bi Bosna i Hercegovina trebala, a šta ne bi trebala oko euroatlanskih integracija. To je potpuno uloga razgraditelja BiH, odnosno, stvaranja nesigurnosti, nestabilnosti, zato što jedan njen veći dio BiH želi u NATO – kaže vojni analitičar Đuro Kozar, prenosi federalna.ba.

Stav Ivancova dolijeva ulje na vatru, i to u vrijeme krize na bh. političkoj sceni, koja je zapravo, hronična kriza. Nema budžeta, partnerstva, niti jedinstvenog stava lidera o imenovanjima, dok se istovremeno želi preuzeti politička kontrola nad Centralnom izbornom komisijom. Po svaku cijenu i ne birajući politička sredstva. A ne treba zaboraviti i ranija druženja članova CIK-a s ruskim ambasadorom.

– U tom smislu je borba za CIK postala jednaka onoj borbi koja postoji za SIPA-u, borbi koja postoji i za javna preduzeća, i za sva mjesta koja bi po sili zakona i svom ustroju trebala da budu neovisna i oslobođenja političkog utjecaja. Nažalost, nije tako – ističe politički analitičar Adnan Huskić.

Banjalučki profesor Miloša Šolaja smatra da BiH treba da definiše ili redefiniše svoju vanjsku politiku. Ukoliko put u NATO izaziva unutrašnju destabilizaciju, onda je to kontraproduktivno.

– Da li će doći do članstva, to zavisi od mnogo elemenata. Ukoliko se to svede na uslovljavanja i ucjenjivanja, mislim da je to samo put ka destabilizaciji BiH, posebno u ovom predizbornom vremenu, kada se kroz izjave na svaki način prikupljaju predizborni poeni – kaže Šolaja.

Bosni i Hercegovini je apsolutno mjesto u NATO-u, kaže Đuro Kozar.

– Ulaskom u NATO BiH bi prvo ekonomski osnažila, u vojnom i sigurnosnom smislu bila bi potpuno opremljena i osposobljena za sve izazove koji se pred njom postavljeni ili bi se postavljali – dodaje Kozar.

Postupak ruskog ambasadora je uzaludan pokušaj destabiliziranja situacije u BiH, poput i Dodikove poruke da će o NATO-u odlučivati RS, iako je on ranije potpisao Program reformi, koji je drugi naziv za ANP. A zapravo, u cijeloj priči oko NATO-a se krije pokušaj kontroliranja CIK-a. SNSD-u i HDZ-u BiH ta kontrola garantira pobjedu na lokalnim izborima.

(StarMo)