Naslovnica Izdvojeno Šta se događa sa bh. državljanima u Siriji?

Šta se događa sa bh. državljanima u Siriji?

384
foto: ilustracija

Sarajevo — Nepoznanica je šta se tačno događa u kampovima u kojima su smještene žene koje su državljanke BiH, te djeca koja su s njima, od kojih su neka rođena u Siriji, nisu službeno upisana u matične knjige u BiH i nemaju državljanstvo te, kao i njihovi roditelji, nemaju putne isprave BiH.

Među tom djecom su i neka bez roditelja koji su poginuli ili za čiju sudbinu se ne zna.

Nadležni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u ponedjeljak, 14. oktobra 2019. nije bio dostupan za komentar, a Radiju Slobodna Evropa (RSE) je iz njegovog ureda kazano da je ministar na službenom putovanju u Južnoj Americi gdje u Čileu prisustvuje trodnevnoj 88. Generalnoj skupštini Interpola.

Četiri dana ranije Mektić je u izjavi za medije tek mogao kazati da se najavljeno izručenje “zbog proteklih događaja i novih okolnosti koje su nastale na prostoru Sirije odgađa do daljnjeg”.

Ranije su iz ovog ministarstva saopćavali da “aktivno prate situaciju” te da “u saradnji s međunarodnim partnerima razmatraju moguće daljnje aktivnosti”.

Prije turske ofanzive protiv većinski kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) na sjeveroistoku Sirije, koje su podržavale Sjedinjene Američke Države, najavljeno je izručenje devet državljana Bosne i Hercegovine.

Svi oni se sumnjiče da su se borili u redovima tzv. Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), militantne organizacije koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija stavilo na listu terorističkih.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)