Naslovnica BiH Šta se događa? Avion EUFOR-a nadlijetao vježbu policije RS

Šta se događa? Avion EUFOR-a nadlijetao vježbu policije RS

120

Istočno Sarajevo — Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (MUP RS) izveli su protuterorističku vježbu na Jahorini, planini istočno od Sarajeva.

Entitetski ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač kazao je da je tokom vježbe avion EUFOR-a nadlijetao lokaciju, a da prethodno nisu najavili da će to uraditi.

“Vjerovatno da vide šta se dešava. Mislim da su trebali da najave nešto takvo. Nismo digli drugi helikopter da ne bi došlo do nekog incidenta. Ništa ne krijemo, sve su mogli vidjeli sa zemlje”, kazao je Lukač, javlja Radio Slobodna Evropa.

Lukač je medijima rekao i da vježbe nemaju nikakve veze s provokacijom, niti s trenutnom političkom situacijom u BiH.

“Vježbe su ranije planirane. Turistička sezona na Jahorini počinje za mjesec dana, nismo htjeli da radimo vježbu u sezoni nego sad”, rekao je Lukač, komentirajući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da je riječ o “provokaciji s ciljem izazivanja konflikta”.

Vježbu petak, 22. oktobra, zajednički su izveli policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP-a RS-a i Jedinice žandarmerije Istočno Sarajevo.

Cilj je bio pokazati kako bi bio spriječen upad terorističke grupe koja ima namjeru da izvrši teroristički napad na Olimpijski centar Jahorina.

Poslije vježbe ministar Lukač s direktorom Policije RS-a Sinišom Kostreševićem otvorio je objekat Policijske stanice MUP-a RS-a na Jahorini.

Lukač je rekao da je cilj stanice da “se svi turisti na Jahorini osjećaju sigurnima”.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)