Naslovnica Mostar Šta sa spornim ulicama u Mostaru? Gradu “ne služe na čast”…

Šta sa spornim ulicama u Mostaru? Gradu “ne služe na čast”…

175

Mostar — “Trebalo bi biti nepojmljivo da ulice Mostara i dalje nose imena ustaša, imena koja drže Mostar prikovanim za bolnu prošlost. Postoji pet takvih ulica”, navedeno je u pismu gradonačelniku Mostara Mariju Korodiću i predsjdniku Gradskog vijeća Salemu Mariću , čiji je potpisnik, između ostalih i visoki predstavnik Christian Schmidt.

Radi se o “Apelu” zvaničnika međunarodne zajednice u BiH za promjenom imena pet ulica u ovom hercegovačkom gradu, a koje, kako je napisano “ne služe mu na čast”.

Apelovali su na radu na izradi nacrta prijedloga kojeg bi razmatralo kompletno Gradsko vijeće Mostara, a s ciljem ukidanja kontroverznih naziva ulica i iznalaženja “odgovarajućih novih naziva koji prevazilaze etničke i ideološke podjele”.

Vjeruju da je postupak “jednostavan, a da istovremeno može služiti kao snažan primjer pomirenja i za ostatak zemlje”.

Gradonačelnik Mario Kordić potvrdio je vijećnicima kako je došlo pismo pet stranih veleposlanika u BiH i visokog predstavnika povodom izmjena naziva ulica u Gradu Mostaru.

Govoreći o ulicama rekao je kako “ne gledamo povijest još uvijek istim očima”.

– Objasnio sam stranim dužnosnicima da imamo različite poglede i stavove na različite osobe iz povijesti. Ja se nadam da ćemo ovim činom pokazati da imamo želju i volju da stvari iz prošlosti rješavamo na dobrobit budućnosti, rekao je Kordić predloživši da se formira komisija za izmjene pet ulica u Gradu.

I Klub vijećnika SDP-a BiH u Gradskom vijeću Grada Mostara zatražio je danas da u dnevni red bude uvrštena odluka prema kojoj će biti promijenjeno pet naziva ulica koje nose ime po ustaškim dužnosnicima.

Predloženo je da dosadašnja ulica Mile Budaka promijeni naziv u ulicu Svetozara Ćorovića, ulica Đure Spuževića promijeni ime u ulica Sestara Bergman, ulica Ive Zelenike Tovarnika da promijeni ime u ulica Ante Zelenike, ulica Jure Francetića bi promijenila naziv u Ulica dobrovoljnih davalac krvi. Dosadašnja ulica Vokića i Lorkovića bi prema priejdlogu SDP-a trebala promijeniti ime u ulicu Husage Ćišića.

Gradsko vijeće Mostara će danas tokom dana glasati o formiranju Komisije za promjenu naziva ulica.

(StarMo)