Naslovnica Život Šta sa 13 miliona tona radioaktivne vode?

Šta sa 13 miliona tona radioaktivne vode?

306
foto: agencije - ilustracija

Tokyo — Japanska vlada je u utorak objavila kako planira pustiti u more više od miliona tona kontaminirane vode iz uništene nuklearne elektrane Fukushima čitavu deceniju nakon havarije.

Puštanje vode u more trebalo bi započeti za dvije godine, a čitav proces bi trebao potrajati decenijama.

“Uz pretpostavku striktnog pridržavanja regulatornih standarda koji su uspostavljeni, izabrali smo puštanje vode u okean”, stoji u službenoj objavi japanske vlade, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Voda će se prije toga odgovarajuće tretirati da bi se što više smanjio nivo zračenja. Međutim, lokalno stanovništo, a prije svega oni koji rade u ribarskoj industriji, kao i stanovnici Kine i Južne Koreje se protive ovom planu.

Konačno odobrenje za ovaj plan desilo se nakon nekoliko godina rasprave i pretpostavlja se da će trebati decenije da bi se u potpunosti realizovao.

Trenutno se radioaktivna voda pročišćava složenim procesom filtracije kojim se uklanja većina radioaktivnih elemenata, ali neki od njih ipak ostaju.

Po filtraciji se voda čuva u velikim rezervoarima, ali je problem u tome što operatoru elektrane, kompaniji Tokyo Electric Power Co (TepCo), ponestaje prostora za zbrinjavanje vode. Očekuje se da će se rezervoari napuniti do sljedeće godine.

U rezervoarima se nalazi 13 miliona tona radioaktivne vode, što je dovoljno da se napuni 500 olimpijskih bazena, prenosi BBC.

Nuklearna elektrana Fukushima je znatno oštećena u razornom zemljotresu iz marta 2011. godine magnitude devet, što je izazvalo i 15-metarski cunami.

(StarMo)