Naslovnica Mostar Šta nudi izraelsko-kineski konzorcijum?

Šta nudi izraelsko-kineski konzorcijum?

393
foto: arhiva

Sarajevo/Mostar — Izraelsko-kineski konzorcijum M.T. Abraham Group u posljednjoj ponudi koju je dao za strateško partnerstvo u kompaniji Aluminij d.d. Mostar, ponudio je, uz ostalo, gradnju solarnih ili vjetroelektrana umjesto subvencionirane cijene električne energije.

Prošle sedmice, naime, Nadzorni odbor Aluminija d.d. Mostar, nekadašnjeg giganta koji je u julu ove godine ugasio proizvodnju zbog nagomilanih dugovanja, odbio je izjasniti se o ponudi u cjelini, jer je sadržavala dio o kojem odluku mogu donijeti samo vlasti Federacije BiH i Bosne i Hercegovine, te Skupština dioničkog društva (d.d.) Aluminij.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je u posjedu kopije ponude koju su na 23 stranice zajednički dostavile kompanije M.T. Abraham Group S.A., China Machinery Engineering Corporation, te China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd.

Oni, umjesto subvencionirane cijene električne energije traže dozvolu za izgradnju solarnih ili vjetroelektrana koje bi napajale Aluminij strujom kao glavnom sirovinom za proizvodnju, a koje godišnje toj tvornici treba otprilike 2 milijuna MWh. Kako za izgradnju novih i naprednih vjetroelektrana za tvornicu Aluminij procjenjuju da treba pet godina, “ovisno o dozvolama potrebnim od relevantnih tijela vlade”, zatražili su za taj period “otpis svih okvirnih izračuna struje”, dok solarne ili vjetroelektrane ne budu u funkciji”.

“Tražit ćemo pismenu potvrdu ovoga od strane Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine. Koncesija i licenciranje dodijeljenoj novoj tvrtki; “Abraham Energy Group d.o.o.” kako bi izgradila solarne i vjetroelektrane ne kasnije od 12-18 mjeseci od potpisivanja ugovora o zakupu. Zatražit ćemo pismenu potvrdu za ovaj zahtjev od Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine i pismenu potvrdu od Hercegovačko Neretvanske Županije, te grada Mostara”, dodaje se u ponudi.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)