Naslovnica Mostar Šta nudi Abraham grupa?

Šta nudi Abraham grupa?

512

Mostar — Inženjer u pogonu elektrolize Emil Ćorić kazao je u ponedjeljak nakon sjednice Nadzorog odbora Aluminija, na kojoj se NO izjašnjavao o ponudi izraelsko-kineskog konzorcija Abraham grupa, kako je ponuda Abraham grupe za radnike Aluminija bila vrlo prihvatljiva.

“U prvom koraku garantirano je zapošljavanje između 170 i 190 radnika, pokretanje livnice, a ako bi se u nekim drugim rokovima uspostavili odgovarajući uslovi, zaposlilo bi se još oko 100 radnika u anodama. U punom kapacitetu, kako stoji u projekcijama Abraham grupe, bilo bi oko 1 000 radnika”, kazao je Ćorić.

Abraham grupa planirala je uložiti, navodi Ćorić, ukupno oko 550 miliona eura za izgradnju vjetroparka i solarne elektrane.

“Za početak bi uložili oko pet i po miliona maraka plus 15 miliona za kupovinu sirovina koje bi zatim pretapali i prodavali. Fabrika bi funkcionirala na način da bi Aluminij iznajmio čitav svoj pogon, Abraham grupa bi plaćala najam s kojim bi se nadalje plaćali dugovi Aluminija koji trenutno iznose oko 400 miliona maraka. Nadzorni odbor primio je tu ponudu, ali zbog nekih pravnih razloga uopće nisu glasali o njoj. Njihovo objašnjenje je da u navedenoj ponudi postoje stvari za koje Odbor nije nadležan jer se u njoj referira na Vijeće ministara, Vladu i neke druge instance i ne žele u tome učestvovati”, kazao je Ćorić, prenijeli su bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Od svega što se nalazilo u ponudi, dodaje, uposlenici vide samo radna mjesta.

“Mi želimo raditi i želimo da ova fabrika radi, makar to za početak bilo i 150 ljudi, ali izgleda da će nas vrijeme uništiti. Mislim da je Vlada FBiH trebala dati više i potruditi se na način da iskoristi sve svoje mogućnosti kako bi dala što bolju ponudu ovim ljudima koji žele uložiti svoj novac u Aluminij te kako bi i Nadzorni odbor trebao dati sve od sebe da podigne cijelu ovu priču na veći nivo, jer Aluminij bi trebao biti zamajac proizvodnje u cijeloj Hercegovini, a ne da na kraju postanemo grad duhova”, istakao je Ćorić.

(StarMo)