Naslovnica BiH Šta kažu u Čapljini o obnovi Laste?

Šta kažu u Čapljini o obnovi Laste?

484
Čapljina; foto HDZ 1990 - ilustracija

Sarajevo/Čapljina — Usprkos epidemiji koronavirusa koja je uzrokovala brojne probleme u ekonomiji, rekonstrukcija fabrike keksa i vafla ‘Lasta’ Čapljina odvija se bez zastoja. Podsjećamo da je vlasnik grudske ‘Violete’ kupio čapljinsku ‘Lastu’ nakon što je doživjela potpuni krah, te je odlučio iz temelja promijeniti i modernizovati.

Čapljinska Lasta, fabrika keksa, godinama je bila u jako lošem stanju. Novi vlasnik je kompanija “Violeta” iz Gruda. Plan modernizacije provodi se bez problema i Lasta će uskoro zablistati u punom sjaju. To potvrđuju i radovi na samom ulazu u krug fabrike. Sve se obnavlja, gotovo iz temelja.

“Drago mi je što je uprava Violete htjela proizvodnju baš ovdje u Čapljini. Ovaj objekat će biti lijep. Unutra će raditi ljudi, i širit će se proizvodnja. Tako da će se upošljavati domicilno stanovništvo. I to me raduje”, kazala je za FTV Bosa Šutalo, prehrambeni tehnolog u proizvodnji.

Iz Gradske uprave Čapljine kažu da je riječ o pozitivnoj priči u velikom broju propalih slučajeva privatizacije. I višemilionskim ulaganjima.

“Ono što nas najviše veseli jesu nova otvorena radna mjesta. Negdje oko 40 radnih mjesta će biti u samom startu. Vjerujem da će kroz iduće godine taj broj rasti sve više i više”, rekao je za FTV Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine.

Ukoliko sve bude teklo bez većih problema fabrika bi mogla proraditi već krajem godine. To veseli lokalno stanovništvo, koje vidi priliku za posao i zadržavanje mladih koji sve više odlaze u inostanstvo.

“Daj Bože, da se otvori još i Lasta, i Kraševa!”, kaže jedna Čapljinka.

“Značit će puno. Zaposlit će se i mladi ljudi”, dodaje sugrađanin.

“Drago nam je što se otvara Lasta i što će mnogi ljudi zaposliti, što će biti posla za naše ljude, što neće odlaziti u strane zemlje. I mnofo smo sretni svi u ovom gradu. Bit će, zar, bolje”, sretan je jedan od njih.

U obnovu i osposobljavanje proizvodnje po standardima koje zahtjeva i Evropska unija biće uloženo 20 miliona maraka, prenosi federalna.ba.

(StarMo)