Naslovnica Izdvojeno Šta je zajedničko Putinu, Vučiću i Dodiku? Pa…skoro sve!

Šta je zajedničko Putinu, Vučiću i Dodiku? Pa…skoro sve!

264
Putin i Dodik

Moskva /Beograd/Banja Luka — Šta je zajedničko vlasti, ili bolje reći centrima moći, u Moskvi, Beogradu i Banja Luci? Odgovor je više nego jasan; Sve je u rukama samo JEDNOG čovjeka!

Radi se o tzv. „hibridnim režimima“, gdje navodna demokratska procedura smo izgovor i opravdanje za upravljanje i vladanje samo s jednog najvažnijeg mjesta – mjesta neupitnog šefa, bez obzira da li se on zvao; Vladimir, Aleksandar ili Milorad.

Model ograničene i kontrolirane demokratije do savršenstva je prvo razvio naravno Vladimir Putin uz pomoć ruske moćne obavještajne zajednice i baziran je na jednostavnom, ali efikasnom modelu kontrole tokova novca i medija. U takvom hibridnom modelu vladanja, izbori su samo paravan za MOĆNIKA na vrhu političkog hranidbenog lanca, koji kontroliše sve što je važno.

Čak i opoziciju, ako ustreba.

Vladar je milosrdan, pa ponekada izađe ususret i malim ljudima. Poput, recimo, Putina koji kao „razgovara“ satima putem TV-a sa građanima Rusije, Vučića koji maloljetnicima objašnjava korist domaće rakije, lično donira trafo-stanice ili Dodika, koji nekim lokalnim veseljacima pored puta plaća pića i naručuje pjesme, te lijepi eure na čelo.

Hibridni režim patentiran u Moskvi, navodne demokratske procedure koristi samo za pakovanje jedne te iste vlasti ili osobe u drugo „vladarsko odijelo“.

U ruskom hibridnom režimu, detaljno prekopiranom u Beogradu i Banja Luci, sama pozicija vlasti nije najvažnija. „Šef“ uvijek svoju MOĆ nosi sa sobom bez obzira da li je premijer, predsjednik ili bilo šta drugo. Ako se baš mora, onda se i ustavnim gimnastikama vlast produži na onoliko vremena koliko treba.

Putin je bio i premijer i predsjednik i uvijek je bio on taj koji se PITA. Zvuči poznato? Naravno da jeste.

Pogledajmo samo princip vladanja u Beogradu i Banja Luci. I Vučić je tako bio i premijer i predsjednik. O Dodiku ne treba niti pričati – premijer, predsjednik i na kraju član Predsjedništva. I jedan i drugi su „alfa i omega“ na političkoj i javnoj sceni. Nema teme o kojoj nemaju svoj stav, dok niža i dobro uglavljena kasta pažljivo prati tok misli „šefova“ i lagano se prestrojava u hodu. Putinova lekcija je dobro savladana i provedena dosljedno. Naravno, na raspolaganju su i pobočnici, uvijek spremni da pomognu šefu, kada on to zatraži. Medvedev, Cvijanović ili Brnabić, nije važno. Princip je isti ostalo su nijanse… pjeva Balašević.

Vučić i Dodik tako ne rade ništa do kopiraju stil i način vladanja Putina i njegove ekipe, svojevrsne ruske varijante vojno-industrijskog kompleksa.

Izbori s koriste samo kao alat za produživanje i širenje moći. Što više održavaju izbore, njihova stvrana moć zapravo raste, jer je sistem postavljen tako da opozicija unaprijed nema nikakvih šansi da bilo šta ozbiljnije naparavi. Ukoliko i dođe do nekotrolisanih reakcija na ulici, režimu je uvijek na raspolaganju dobro plaćen sistem unutrašnje represije.

Ili što se moglo čuti u nekoj reklami za margarin: U SVE SE MIJEŠAJU!

Moskva, Beograd i Banja Luka tako ne dijele samo političke stavove, već i vrlo slične, gotovo iste, usaglašene političke modele. Sličnost je toliko upadljiva, da ne može biti slučajna.

Samo da li je to jasno baš svima ili se samo prave nevješti?

(StarMo)