Naslovnica Mostar Šta je sve urađeno u Vrapčićima…

Šta je sve urađeno u Vrapčićima…

2855
foto: Mostarski.ba

Mostar — Naselje Vrapčići kod Mostara iz godine u godinu poprima obrise urbanog, planski uređenog naselja, ističe predsjednik skupštine Ekološko-edukativnog udruženja UG Eko Vrapčići Mirza Drežnjak.

Prema njegovim riječima, mjesna zajednica Vrapčići svake godine privlači značajna ulaganja u infrastrukturu naselja iz više izvora.

“Gotovo sve ulice naselja su asfaltirane, javna rasvjeta je stigla gotovo do svake kuće u naselju, sa gradom je naselje spojeno i novoizgrađenom pješačkom stazom koja je osvjetljena cijelom dužinom uz magistralni put M17, a hortikulturnim uređenjem u više faza je oplemenjen prostor uz saobraćajnice naselja gdje su također uložena značajna materijalna sredstva”, rekao je Drežnjak, prenosi Mostarski.ba.

Udruženja građana koja djeluju na području MZ Vrapčići prikupljaju informacije na terenu te na taj način usmjeravaju svoje aktivnosti na projekte koji će biti od koristi svim mještanima.

“Tako smo došli i do ideje da igradimo jednu zonu za rekreaciju i zabavu te sada centralnim dijelom naselja između magistralnog puta M17 i fudbalskog stadiona dominira novoizgrađeni park sa svom savremenom infrastrukturom (pješačke staze, rasvjeta, video nadzor, automatski vodonatapni sistem itd.), te hortikulturnim uređenjem u koji je iz različitih izvora (Budžet Grada, Kantonalnog fonda za zaštitu okoliša, Kantonalnog Budžeta, sredstva Ekološkog udruženja) uloženo preko 200.000 KM. Nakon što je Osnovna škola Vrapčići dobila savremenu fiskulturnu salu planirano je i izgrađeno savremeno vanjsko malonogometno i basket igralište sa pripadajućim tribinama sa dvije duže strane u koje je uloženo blizu 120.000 KM”, rekao je.

Kako ističe Drežnjak, infrastrukturni radovi su uglavnom vezani za putnu izgradnju, te je završena druga faza rekonstrukcije lokalnog puta M17-Rasoje, uz izgradnju sistema odvodnje sa trupa puta izmještanje instalacija te izgradnju pješačkih staza. Vrijednost svih radova je oko 200.000 KM, a sredstva su uložena od strane Kantonalne direkcije za puteve, Budžeta Kantona i Grada Mostara. Izgrađena su i autobuska stajališta u koja je uloženo 45.000 KM. Urađen je i projekat izgradnje dječijeg vrtića.

“Svaka zajednica živi od privrednih aktivnosti, pa tako i naše naselje. Pored proširenja poslovanja u postojećoj privrednoj zoni, pokrenuta je izgradnja još jedne privredne zone Gajevi, koja će direktno biti konektovana i na autoput 5C, a sredsva su obezbjeđena od strane Grada Mostara i Federalnog ministarstva poduzetništva i obrta. Pored nabrojanih kapitalnih projekata koji ovom naselju daju sliku savremnog urbanog naseljenog mjesta urađeno je mnogo manjih projekata i zahvata koji stanovnicima ove mjesne zajednice svakodnevno olakšavaju život.

Popularizaciji naselja u svakom slučaju doprinosi i rekonstrukcija, modernizacija i proširenje stadiona Rođeni, gdje svoje domaće utakmice igra Fudbalski klub (FK) Velež.

U narednom periodu građani su inicirali gradnju Društvenog doma sa prostorijama za rad administracije mjesne zajednice, nesmetan rad nevladinih organizacija koje egzistiraju na području mjesne zajednice, a koje daju nesebičan doprinos razvoju ove sredine. Budžet za ovu namjenu je obezbjeđen te se očekuje raspisivanje javne nabavke za izgradnju objekta.

Uskoro će biti urađena i treća faza rekonstrukcije lokalnog puta M17-Rasoje za koju je obezbjeđen značajan iznos novca planom javnih nabavki Grada deifinisano je potpisivnje okvirnog sporazuma za konačnu rekonstrukciju do samog kraja naselja”, ističe Drežnjak.

Priprema se projektna dokumentacija za rekonstrukciju i proširenje Osnovne škole Vrapčići sa čijom nadogradnjom bi se stvorili uslovi za jednosmjenski rad, ali i stvorila pretpostavka za savremeni kabinetski rad sa djecom sa područja ove mjesne zajednice, te uz sve ovo omogućili bi i djelovanje produženog boravka za djecu koja imaju potrebe za tim.

Uskoro će biti izgrađeno i dječije igralište sa savremenim rekvizitima za igru i zabavu a za odrasle poligon za workout vježbanje.

Ove godine će se pristupiti projektovanju sanacije šetališta uz jezero Hidroelektrane Mostar sa uvođenjem rekreativnih sadržaja. Predsjednik Centra za građanski aktivizam Mirza Čamo i potpredsjednik Muharem Zolj su potpisali ugovor o saradnji sa Fondacijom Mozaik na izgradnji parka i rekreativnih sadržaja uz Mostarsko jezero.

“Jedna od velikih investicija koja nas očekuje u narednim godinama je izgradnja sistema odvodnje oborinskih voda koje predstavljaju veliki problem većini stanovnika naselja. Projektovanje ovog sistema je okončano te se radi na pronalaženju izvora finansiranja za realizaciju ovog izuzetno materijalno i tehnički zahtjevnog projekta”, zaključio je Drežnjak.

(StarMo)