Naslovnica Region Šta je NATO odgovorio Srbiji…

Šta je NATO odgovorio Srbiji…

360
foto arhiva - ilustracija

Beograd — Vojska Srbije neće učestvovati na zajedničkoj vojnoj vježbi sa Rusijom i Bjelorusijom „Slovensko bratstvo“ sredinom septembra. Kako kaže ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin zbog toga što se Srbija nalazi pod „strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije“.

„U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vježbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO-om ni sa ODKB-om, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa istokom ni sa zapadom. Naše učešće u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano“, naveo je Vulin, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Nismo planirali konkretne događaje sa Srbijom za naredne mjesece, ali ostajemo posvećeni partnerstvu u interesu stabilnosti i bezbjednosti u regionu“, saopštila je Sjevernoatlantska alijansa u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) nakon što je Vlada Srbije na sjednici 9. septembra donijela odluku da u narednih šest mjeseci obustavi sve vojne vježbe i aktivnosti.

Brisel se još nije zvanično oglasio, a upit RSE portparolu predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Peteru Stanu ostao je bez komentara.

Prije nego što je Vlada Srbije u popodnevnim satima u srijedu, 9. septembra, donijela odluku da u narednih šest mjeseci prekine sve vojne vježbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima na šest mjeseci, Ministarstvo odbrane nije odgovaralo na upite RSE u vezi sa najavljenim učešćem Vojske Srbije na vojnoj vježbi u Bjelorusiji.

Takođe ni od Ministarstva vanjskih poslova Srbije RSE nije dobio odgovor na pitanje da li je ministarstvo bilo konsultovano u vezi sa odlaskom pripadnika Vojske Srbije u Bjelorusiju, koju potresa politička kriza nakon predsjedničkih izbora u augustu.

“U ovoj situaciji i u okolnostima u kojima se sad nalazi Bjelorusija, to je mudar potez Vlade Srbije da se trenutno suspenduju sve aktivnosti dok se ne steknu uslovi u samoj Bjelorusiji da je država funkcionalna i da se garantuje demokratski i stabilan pravni poredak”, ocjenjuje za RSE Maja Bjeloš, istraživačica nevladinog Beogradskog centra za sigurnosnu politiku.

Prethodnog dana je Ministarstvo odbrane Bjelorusije objavilo informaciju na društvenoj mreži Telegram da će se vojna vježba „Slovensko bratstvo 2020“ u kojoj učestvuju oružane snage Rusije, Bjelorusije i Srbije održati u septembru u Bjelorusiji.

U toj informaciji je bilo navedeno da će se vježba kojom će komandovati Oružane snage Bjelorusije održati na poligonu u gradu Brestu, a da se dolazak učesnika očekuje između 10. i 15. septembra.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)