Naslovnica Region Šta je kupila Hrvatska? Francuski Rafali sve skuplji!?

Šta je kupila Hrvatska? Francuski Rafali sve skuplji!?

124
foto arhiva

Zagreb — Ukupna cijena nabave borbenih aviona za Hrvatsku vojsku u ovom trenutku iznosi 8,91 milijardi kuna, odnosno 1,18 milijardi eura, potvrđeno je Jutarnjem listu u Ministarstvu obrane.

To je milijardu i po više od francuske ponude za 12 borbenih aviona Rafale, koja je na natječaju iznosila 7,45 milijardi kuna, odnosno 990 miliona eura, piše dnevnik u broju od subote.

Nakon što je prije sedam vlada objavila šestogodišnji plan otplate nabave aviona, otkriveno je da avioni zapravo koštaju 1,15 milijardi eura. Pojašnjenje za skok ove cijene je iznos PDV-a, koji se mora platiti na nabavu nove opreme i naoružanja za avione, dok se na same avione ne plaća PDV.

U međuvremenu je pak otkriveno da je cjelokupni paket nabave aviona skuplji za još oko 30 miliona eura u odnosu na ponudu od 990 milijuna eura.

U proračunskim dokumentima Ministarstva finansija za razdoblje od 2021. do 2024. stoji da će RH u prve četiri godine otplatnog plana za nabavu borbenog aviona platiti 8,3 milijarde kuna, dok se u otplatnom planu koji je objavila vlada navodi 8,08 milijardi kuna. Dakle, riječ je o povećanju od 220 miliona kuna koje treba platiti u roku prve četiri godine otplate.

(StarMo)