Naslovnica BiH Šta je dovelo do masovne kockarske ovisnosti?

Šta je dovelo do masovne kockarske ovisnosti?

454
foto: arhiva - ilustracija

Tešanj — Problem kockarske ovisnosti sve je izraženiji u BiH. Razlozi leže u složenoj ekonomskoj situaciji, ali i zakonski loše uređenoj oblasti igara na sreću.

Nažalost, ni u ovoj oblasti nemamo sređene statističke podatke, ali se procjenjuje da u našoj zemlji danas ima više od 15.000 patoloških kockara.

Da je stanje zabrinjavajuće, potvrđuju i podaci iz malih sredina poput Tešnja. U tom mjestu građani godišnje kroz kockarnice prometuju više od 11 miliona maraka, javila je FTV.

Više od samog problema struku zabrinjava činjenica da BiH ni u ovoj oblasti nema sređene statističke podatke, pa slijedom toga ni mogućnost da strateški djeluje i odredi resurse potrebne za borbu protiv ove pošasti savremenog doba.

“Nažalost, nemamo adekvatne baze podataka. Ono što imamo jesu paušalne izjave. Neki podaci govore da u BiH ima oko 15.000 patoloških kockara”, navodi Mirnes Telalović, šef Odjeljenja za resocijalizaciju u JU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK-a.

S koliko ozbiljnim problemom se društvo suočava najbolje pokazuje stanje u malim tradicionalnim sredinama poput Tešnja, gdje kockarska ovisnost svakim danom uzima sve više maha.

“Godišnji promet od igara na sreću na prostoru općine Tešanj je blizu 11 miliona KM i to nas prilično zabrinjava”, ističe Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj (SDA), prenosi federalna.ba.

Mjesečno na kockanje Tešnjaci ulože od 850.000 do milion maraka. Iako su trendovi, prije svega, zbog nedostatka radne snage, u posljednje vrijeme nešto bolji, do ekspanzije kockarske ovisnosti, smatraju i vjerski službenici, dovelo je enormno bogaćenje poslijeratnih poduzetnika koji su niskim plaćama i lošim tretmanom uposlenika dio njih gurnuli u kockarsku ovisnost.

“Jedina razlika između njih je da je kockar odlučio da krene kraćim putem da stekne bogatstvo. Ili nije imao dovoljno spretnosti, vještine i znanja, ili nije imao političku podršku”, ocjenjuje tešanjski paroh Miroslav Todorović.

BiH danas ima dovoljno institucija i stručnog kadra da se uhvati ukoštac s kockarskom ovisnošću koja je, podsjećaju stručnjaci, ovisnost kao i svaka druga, ali ne i dovoljno političke volje da strateški i zajednički djeluju. Ova ovisnost se može liječiti.

“Još uvijek nismo probudili svijest o tome šta, zapravo, ta ovisnost znači i kakve posljedice može donijeti”, smatra Emina Turalić, magistrica psihologije iz oblasti mentalnog zdravlja.

U ZDK-u čine koliko mogu. Za početak, rade na sređivanju statističkih podataka, ali i na konkretnim potezima koji bi uskoro trebali dati prve rezultate.

“Naš je cilj da u narednih šest-sedam mjeseci edukujemo jedan stručni tim koji će biti osposobljen da adekvatno pruži ljudima podršku isključivo iz ovog segmenta”, kaže Telalović.

Do tada lokalne zajednice rade koliko mogu. U Tešnju su uzaludno insistirali na izmjenama Zakona o igrama na sreću. U međuvremenu su udaljili kladionice od škola i iz objekata nad kojima Općina ima nadležnost.

(StarMo)