Naslovnica Izdvojeno Šta donosi novi pristup proširenju EU?

Šta donosi novi pristup proširenju EU?

435
foto arhiva

Brisel — Evropska komisija danas je usvojila prijedlog nove metodologije pregovora o pristupanju.

“Cijeli proces mora da bude kredibilniji, predvidljiviji, dinamičniji i više politički”, izjavio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, predstavljajući prijedlog Komisije na konferenciji za štampu, javlja portal European Western Balkans.

On je objasnio da je svrha prijedloga da ponovo uspostavi vjerodostojnu evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. Najvažniji aspekti dokumenta uključuju grupisanje pregovaračkih poglavlja u klastere prema tematskim oblastima, mogućnost nagrađivanja procesa reformi sa više sredstava i postepenim uvođenjem kandidata u pojedinačke politike EU, ali i sankcionisanje nedostatka napretka zaustavljanjem pregovora u određenim oblastima, ili, u najozbiljnijim slučajevima, potpunu obustavu pregovora, prenosi federalna.ba.

Komisija predlaže da bi još snažniji fokus trebalo posvetiti osnovama (demokratija, vladavina prava i tržišna privreda), sa “mapama puta” za vladavinu prava i demokratske institucije. Prema dokumentu, politička priroda procesa bi trebalo da bude stavljena u centar pažnje sa mehanizmima poput redovnih samita EU i Zapadnog Balkana, međuvladinih konferencija za pojedinačne zemlju, kao i većim fokusom na politička pitanja od strane organa za stabilizaciju i pridruživanje.

Jedan od zapaženih prijedloga je da se u godišnjim izvještajima jasnije procjenjuje javna politička posvećenost vlasti pojedinačnih zemalja strateškom cilju pridruživanja EU. Prema Komisiji, proces proširenja mora biti bolje opremljen za rješavanje strukturnih slabosti u zemljama, posebno u oblasti osnova, uključujući vladavinu prava i funkcionalnu tržišnu ekonomiju.

Predložene izmjene ne uključuju po automatizmu zemlje koje su već započele pristupne procese, Srbiju i Crnu Goru. Međutim, one bi mogle da se prilagode novim okvirima uz saglasnost ove dvije zemlje. Reforma metodologije proširenja je započeta prošle jeseni, a neposredni motiv bio je neuspjeh Evropskog savjeta da otvori pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)