Naslovnica Politika Šta četiri bivše komunističke zemlje nude Bjelorusiji?

Šta četiri bivše komunističke zemlje nude Bjelorusiji?

240

Lublin — Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da će Višegradska grupa na Evropskom vijeću krajem septembra predstaviti ekonomski paket saradnje i zajedničkih projekata, kao i režim bez viza za Bjelorusiju kao alternativu saradnji sa Rusijom, prenosi Beta.

Moravjecki i ostala trojica premijera Višegradske grupe poslije samita u Lublinu zatražili su od vlasti u Bjelorusiji da organizuje slobodne izbore i oslobodi političke zatvorenike.

“Svi se slažemo da u Bjelorusiji moraju da se održe slobodni izbori, tako da bjeloruski narod sam suvereno odluči o svojoj sudbini i budućnosti. U punoj mjeri osuđujemo represiju, torturu, brutalno postupanje prema demonstrantima. Posebno apelujemo da odmah budu oslobođeni svi politički zatvorenici”, kazao je poljski premijer, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Moravjecki je na konferenciji za novinare sa premijerima Češke, Slovačke i Mađarske, dodao da će Višegradska grupa na predstojećem Evropskom vijeću 24. i 25. decembra predstaviti i paket ekonomske pomoći i saradnje bjeloruskim građanima.

“Želimo da predložimo režim bez viza za bjeloruske građane i ekonomski paket za budućnost Bjelorusije. Za Bjelorusiju koja mora sama da izabere na slobodnim izborima koje prioritete želi da realizuje”, rekao je Moravjecki.

Višegradska četvorka želi da ponudi zajedničke privredne projekte za mala i srednja preduzeća i u oblasti energetike.

“Temelj su slobodni izbori. Ne možemo da namećemo Bjelorusima koga treba da biraju. Ništa ne možemo da im namećemo. Moramo da se čuvamo ukrajinskog scenarija. Bjelorusi moraju da izaberu sami”, rekao je češki premijer Andrej Babiš.

(StarMo)