Naslovnica Region Šta će sad reći Beograd: Priznata makedonska Ohridska patrijaršija

Šta će sad reći Beograd: Priznata makedonska Ohridska patrijaršija

155

Istanbul — Vaseljenska patrijaršija priznaje crkvenu hijerarhiju koju predvodi arhiepiskop Stefan kao kanonsku i validnu u svepravoslavnom svijetu i uspostavlja kanonsku i liturgijsku zajednicu s njom, navodi se u saopštenju Svetog sinoda Vaseljenske patrijaršije.

Odlukom zasjedanja Svetog sinoda Vaseljenske patrijaršije otklanja se višedecenijski raskol nametnut Ohridskoj arhiepiskopiji, obnovljen u liku MPC, dodaju u saopštenju.

„Presvetoj Crkvi srpskoj ostavljeno je da reguliše administrativna pitanja koja postoje između nje i Crkve u Sjevernoj Makedoniji, svakako u okviru kanonskog akta i crkvenog predanja”, navodi se u saopštenju, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Navode i da priznaju “Ohridska” kao naziv ove Crkve (imajući u vidu, kao područje njene jurisdikcije, posjed u granicama države Sjeverne Makedonije), kao što je njen Prelat pismeno obećao Vaseljenskoj patrijaršiji.

Podsjećaju da Vaseljenska patrijaršija ne koristi izraz “makedonski” ili neku drugu izvedenicu od riječi Makedonija”, navodi se u saopštenju.

Navode da je Vaseljenska patrijaršija i dalje zainteresovana za rast, napredak i prosperitet ove crkvene cjeline Ohrida, kao što je to činila stoljećima za sve pravoslavne crkve.

Još nema reakcija iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)