Naslovnica Politika Šta će reći Dodik? Opozicija u RS dogovorila zajednički nastup

Šta će reći Dodik? Opozicija u RS dogovorila zajednički nastup

259
Milorad Dodik

Sarajevo — Predstavnici opozicionih parlamentarnih stranka iz Republike Srpske – Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP), Demokratskog narodnog saveza (DNS) te narodni poslanik Nebojša Vukanović na sastanku na Jahorini dogovorili su se da će zajednički nastupiti na predstojećim općim izborima u BiH.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je nakon sastanka izjavio da su svi učesnici saglasni i spremi da, kao opozicija, zajednički nastupe na predstojećim općim izborima, te da je to opredjeljenje svih učesnika.

Dodao je da će u narednom periodu raditi na tome da postignu dogovor o zajedničkim kandidatima za pozicije koje se neposredno biraju na općim izborima, a to je izbor predsjednika Republike Srpske, kao i člana Predsjedništva BiH iz RS-a, prenose bosanskohercegovački portali, koji se pozivaju na Fenu.

Šarović je kazao da će se o kandidatima i imenima dogovarati, te da o tome neće govoriti narednih nekoliko mjeseci.

Napomenuo je da će to vrijeme iskoristiti za izradu temeljnog, ključnog dokumenta zajedničkog nastupa, odnosno ciljeva opozicije kada su u pitanju opći izbori.


Šarović je ocijenio da je današnji sastanak bio koristan i uspješan, te je kazao da je ovaj format otvoren i za nove članice.

Vjerovatno će, dodao je on, sljedeći put pozvati na razgovor i druge političke stranke koje nisu parlamentarne.

– Ovaj fromat može da se širi, uključujući i neke druge parlamentarne stranke, uz uslov da prihvataju pricipe i ciljeve okupljanja za mijenjanje vlasti u RS – zaključio je Šarović.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović je ocijenio da je najvažnije da opozicija na izbore u oktobru sljedeće godine ide zajedno, jednistveno, sa zajedničkim kandidatima za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske.

Po njegovim riječima, to je nešto što je sigurno, što će se desiti i o čemu više neće biti nikakve dileme. Konkretno o kandidatima će biti govora u narednom periodu.

Jedna od ključnih tema današnjeg sastanka je bilo i posljednje zaduživanje koje je, prema Borenovićevim riječima, “vrh jedne kriminalne, koruptivne, katastrofalne aktivnosti vladajućeg režima“.

On je istaknuo da je to “najveća izdaja i prodaja interesa RS-a“, dodajući da se radi o zaduživanju RS-a za 600 miliona KM po užasno visokim kamatnim stopama.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić je kazao da je RS iznad svakog stranačkog interesa.

Osvrnuo se i na kreditno zaduženje RS-a, kazavši kako smatra da se radi o izrazito nepovoljnom kreditnom zaduženju, po izrazito visokoj kamatnoj stopi.

On je još rekao da se mora i hoće razgovarati o tome kako će dalje funkcionirati BiH.

(StarMo)