Naslovnica Život Šta ako Rusija “zavrne” gas?

Šta ako Rusija “zavrne” gas?

216
foto arhiva

Prag — Evropska unija i SAD počele su tražiti dodatne izvore za snabdijevanje evropskih zemalja gasom, usljed zabrinutosti da bi Moskva mogla koristiti gas kao oružje i poremeti već smanjene isporuke, dok Zapad prijeti oštrim sankcijama Rusiji u slučaju napada na Ukrajinu, pišu svjetski mediji, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sve su veći strahovi da će Rusija zbog ukrajinske krize koristiti isporuke gasa kao oružje, ističe The Times.

Visoki zvaničnici britanske vlade očekuju da će Rusija svoje prirodne resurse iskoristiti kao oružje ograničavanjem isporuke gasa Evropi ako Zapad provede svoju prijetnju da će uvesti sankcije Moskvi u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

Dok u Velikoj Britaniji, kako navodi londonski list, nema neposrednog rizika od nestašica gasa, pošto ne zavisi od isporuka iz Rusije, postoji opasnost od povećanja cijene, posebno tečnog prirodnog gasa (LNG) budući ne samo što se prodaje ponuđaču s najvišom cijenom, već i brodovi s isporukama mijenjaju kurs kako bi se usmjerili na najprofitabilnija tržišta.

S druge strane, dodaje Times, neke evropske zemlje su daleko više zavisne od ruskog gasa – oko 40 posto gasa u Njemačkoj dolazi iz Rusije, dok su zemlje poput Švedske i Finske skoro potpuno zavisne od ruskog gasa.

Traženje izvora za veće snabdevanje gasom

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson rekla je da Evropska unija (EU) razgovara s partnerima o mogućnostima većih isporuka gasa u Uniju, u vrijeme kada su, kako navodi Reuters, manje isporuke gasa, za šta je okrivljena Rusija, izazvale skok cijena energenata.

Simson je poslije sastanka s ministrima energetike EU u subotu, 22. januara, rekla da su razgovarali o neizvjesnosti na tržištu izazvanoj krizom u Ukrajini i značajnim padom snabdijevanja iz Rusije posljednjih mjeseci.

Ona je dodala da će u februaru prisustvovati konferencijama u Azerbejdžanu i Washingtonu na kojima će se razgovarati kako povećati isporuke gasa Evropi.

“Moja poruka je da Evropa ima snažnu, dobro diversifikovanu i otpornu gasnu infrastrukturu i jasne procedure solidarnosti u slučaju vanrednih situacija”, rekla je ona, dodajući da EU mora “ostati izuzetno oprezna, da poboljša pripremljenost za rizik i ojača solidarnost između članica”.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)